Ramallah: Sajam knjige povodom Nakbe

Palestinsko ministarsvo kulture u okviru obilježavanja 68. godišnjice Nakbe, odnosno okupacije palestinskih teritorija i egzodusa paelstinskog naroda, u Ramallahu je organiziralo Međunarodni sajam knjige. Moto sajma je – “Palestina čita”.

Procedure izdavanja dozvola za ulazak autora iz različitih arapskih zemalja na okupiranu Zapadnu obalu, odobrenja za promociju njihovih izdanja, pronalazak adekvatnog prostora za sajam – sve su to izazovi s kojima su se suočili oraganizatori Međunarodnog sajma knjige u Ramallahu. No, misao nije moguće sputati.

Stotine palestinskih, ali i stranih izdavačkih kuća, predstavile su najnovije naslove iz područja povijesti, umjetnosti i politike.

“Ovo je prilka da se širim masama predstavi književna produkcija Maroka i Palestine. Naglasio bih i to da je Međunarodni sajam knjiga u Palestini ovogodišnjom izložbom sebi osigurao posebno mjesto u arapskom svijetu”, rekao je marokanski pjesnik Abdullah Sadiq.

Prepreke za uvoz knjiga u Palestinu

Od arapskih zemalja, najviše štandova bilo je iz Kuvajta, Iraka, Egipta, Jordana, Tunisa i Maroka.

Za mnoge izdavače i autore ovo je prvi posjet okupiranoj Zapadnoj obali. Domaćini se nadaju da će posjetioci steći realniju i pozitivniju sliku o njihovoj zemlji.

“Kada arapski izdavač ili pisac dođe u Palestinu, on na taj način izražava podršku kulturi otpora i jača vezu s Palestinom, koju je prethodno možda smatrao izgubljenom ili imaginarnom”, tumači palestinski pjesnik Zuhair Abu Shayeb. 

Osim knjiga, upriličeni su i brojni popratni sadržaji. Posjetitelji su mogli vidjetii izložbe fotografija svjedoka Nakbe, egzodusa palestinskog naroda 1948. godine, simulacije zatvora – najmračnijih dijelova palestinske stvarnosti u posljednjih 68 godina, ali i kutak za najmlađe posjetioce sajma.

Brojka od 500.000 naslova na sajmu uspjeh je sama po sebi. No, još je impresivnija ako se zna da izraelske vlasti i u 21. stoljeću postavljaju prepreke za uvoz knjiga u Palestinu, naročito iz pojedinih arapskih zemalja.

Izvor: Al Jazeera