Rama: Želim ukloniti granicu i prema Srbiji

Nisu kosovski tenkovi otvorili put vojsci za etničko čišćenje, to su bili vojnici Slobodana Miloševića (EPA)

Premijer Albansije Edi Rama je izjavio kako je bio “vrlo jasan te da regionalni Schengen postavlja četiri uvjeta Evropske unije”.

Naveo je kako je prvi uvjet sloboda kretanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo online i portala Reporteri.

“Želimo ukloniti granicu i sa Srbijom, i albanski ekstremisti ovo ne vole. Cilj im je da danas budu taoci kandži prošlosti”, rekao je Rama.

Reagiravši na izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina o “velikoj Albaniji”, kazao je kako postoji jednostavna istina koja se ne može promijeniti – da je vojska iz Srbije napala Kosovo, a ne obrnuto.

Optužbe za ‘veliku Jugoslaviju’

“Oni ne mogu promijeniti jednostavnu činjenicu, Kosovo nije napalo Srbiju. Nisu kosovski tenkovi otvorili put vojsci [Srbije] za etničko čišćenje. To su bili vojnici Slobodana Miloševića. Redovna vojska, koja se koristi za silovanje i etničko čišćenje. Oslobodioci su na Kosovu, zločinci tog rata su ispod, a neki i iznad, i neki drugi u Beogradu”, rekao je Rama.

Dodao je kako je “dobra stvar što me albanski ekstremisti na Kosovu optužuju da radim za ‘veliku Jugoslaviju’, dok oni u Srbiji da radi za ‘veliku Albaniju'”.

Rama je izjavio da mu se gadilo kada je shvatio da Vulinova izjava nije mim (meme) i da ne postoji mogućnost da je izjava člana vlade 2020. godine tako mračna.

“Shvatio sam da ipak nije meme”, kazao je Rama i dodao kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treba pružiti pojašnjenja po ovom pitanju.

Izvor: Agencije