Rama zadovoljan podrškom NATO-a poslije zemljotresa

Rama se nada održavanju međunarodne donatorske konferencije (EPA)

Albanski premijer Edi Rama zadovoljan je međunarodnom podrškom koja mu je pružena na samitu NATO-a u Londonu u suočavanju s posljedicama zemljotresa magnitude 6,4, u kojem je poginula 51 osoba, a povrijeđeno više od 3.000 ljudi.

Rama je pred odlazak sa samita NATO-a u Londonu rekao da je imao pozitivan sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i drugim čelnicima iz Evrope i Kanade i da se nada održavanju međunarodne donatorske konferencije, prenio je AP, piše Tanjug.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da će Evropska unija iz susjedskog fonda odmah izdvojiti 15 miliona eura za podršku albanskom narodu, a da će zatim organizirati donatorsku konferenciju, o čemu će uskoro obavijestiti albanskog premijera, prenijela je agencija ATA.

“Razgovarala sam telefonom s premijerom Ramom u nedjelju”, rekla je Von der Leyen i dodala da je EU u potpunosti solidarna s Albanijom u djelovanju, a ne samo na riječima.

Srušeno 11.000 zgrada, bez krova 12.000 ljudi

Prema njenim riječima, Evropska komisija dosad je dala doprinos timovima za potragu i spašavanje s više od 200 pripadnika osoblja iz Italije, Grčke i Rumunije, dok su Belgija, Rumunija i Slovačka poslali desetke kreveta, deka, vreća za spavanje, generatora i predmeta za hitne potrebe.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič otputovat će u Albaniju kako bi procijenio stanje zgrada na pogođenim mjestima i utvrdio koja je vrsta pomoći potrebna za obnovu, zaključila je Von der Leyen.

Zemljotres, koji se dogodio 26. novembra, oštetio je više od 11.000 zgrada i ostavio bez kuća 12.000 ljudi, koji su sada u hotelima, javnim zgradama, šatorima i kod rođaka.

Najgore su bili pogođeni Drač, tridesetak kilometara zapadno od prijestonice Tirane, te obližnji gradić Thumane.

Izvor: Agencije