Rama za ‘šengenski model’ na Balkanu

Zaev je u službenoj posjeti kolegi Rami (EPA)

Albanski premijer Edi Rama zalaže se za primjenu “šengenskog modela” prelaska granice i sa Sjevernom Makedonijom i drugim balkanskim državama, a ne samo s Kosovom, prenose makedonski mediji.

Rama je na konferenciji za novinare koju je održao s makedonskim kolegom Zoranom Zaevim, koji je u službenoj posjeti Tirani, istakao da će, “prije ili kasnije, građani prelaziti granice Sjeverne Makedonije i Albanije bez ikakvih prepreka”.

“Šengenski model trebao bi se proširiti u cijeloj regiji – s Kosovom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom – uz uvjerenje da će se sve države naći u ovom procesu. Naše granice moraju postati prohodne poput granica Evropske unije. Ako trebamo to učiniti sa članicama Evropske unije, onda nas niko ne zaustavlja da to učinimo između nas – danas, a ne sutra”, kaže Rama.

Podsjetio je da je Albanija taj proces već počela s Kosovom, ali je sve to, kako je rekao, bilo “pogrešno protumačeno”.

S kolegom Zaevim dogovorio je i sporazum o uspostavljanju zajedničke privredne zone između Sjeverne Makedonije i Albanije.

Očekuju pregovore u junu

Dvojica premijera vjeruju da će Evropska unija u junu otvoriti pristupne pregovore za učlanjenje te dvije države, prenosi Associated Press.

Zaev očekuje da će EU donijeti pozitivnu odluku kad je riječ o otvaranju pristupnih pregovora za učlanjenje Sjeverne Makedonije i Albanije u Uniju.

Prema njegovim riječima, “samim tim Sjeverna Makedonija i Albanija ispunit će svoje strateške ciljeve”.

Prošle godine zvaničnici EU-a najavili su da će donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom na samitu u junu ove godine, a da će odluka biti uvjetovana procesom reformi u dvjema zemljama.

Dvojica premijera izjavila su da su njihovi kabineti ispunili sve zahtjeve, uključujući i reforme u pravosuđu i javnoj administraciji.

Izvor: Agencije