Rama: Ujedinjenje Albanije i Kosova zavisi od EU

Rama je ponovio da je sramota za EU što se ne završava proces liberalizacije viza za građane Kosova (Getty Images)

Premijer Albanije upozorio je da će se njegova država i Kosovo ujediniti na klasičan način ukoliko Evropska unija ne bude otvorila puteve za integraciju Kosova.

U zajedničkom intervjuu sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Kosova Hashimom Thacijem za prištinsku televiziju Klan Kosova, Rama je rekao da ujedinjenje Kosova i Albanije ima dvije alternative i da sve zavisi od EU.

Prvo je ujedinjenje u Evropskoj uniji, međutim, ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će “dvije zemlje biti prinuđene da se ujedine na klasičan način”, rekao je albanski premijer.

Rama je dodao da se “dvije zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji”.

Thaci je rekao da Ramine riječi nisu prijetnja Evropskoj uniji, već da se radi o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU.

Reakcija Vučića

Rama je ponovio kako je sramota za EU što se ne završava proces liberalizacije viza za građane Kosova, koji jedini nemaju te olakšice u regiji.

Thaci je kazao da je Kosovo već ostvarilo sve obaveze koje ima za liberalizaciju viza.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Kosovo i Albanija nikada neće ujediniti, reagujući na izjavu albanskog premijera.

“Obećavam premijeru Rami da se Kosovo i Albanija, kako on kaže, na klasičan način nikada neće ujediniti! Molim albanske lidere da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu!”, napisao je Vučić na svom Twitter nalogu.

Izvor: Al Jazeera