Rama: Specijalni sud na Kosovu je nepovratan proces

Edo Rama: Specijalni sud je nepovratan proces, mada je važno imati svijest o najboljem rješenju (EPA)

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio u četvrtak da je kosovski Specijalni sud nepovratni proces i da ideja o takvom sudu nije u opasnosti.

“Mislim da je [Specijalni sud] nepovratan proces, mada je važno imati svijest o najboljem rješenju”, rekao je on u Davosu.

“Postoji debata da se to poboljša, i to je dobra debata”, kazao je albanski premijer upitan o opasnosti da bi Specijalni sud mogao biti ukinut.

Poslanici Skupštine Kosova, njih 43, potpisnici inicijative za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova, stavljeni su na “crnu listu” više zapadnih zemalja i neće moći dobiti vize za putovanje.

‘Negativan utisak o Kosovu kao partneru’

Prištinski portal GazetaExpress piše, pozivajući se na diplomatske izvore, da je riječ o, kako se navodi, “državama prijateljima Kosova”.

Inicijativa je pokrenuta krajem prošle godine i nakon više pokušaja da bude stavljena na dnevni red kosovske Skupštine, u ponedeljak je ipak odlučeno da ona bude proslijeđena Vladi Ramusha Haradinaja, koja treba zauzeti stav o tome prije odlučivanja u Skupštini.

Portal navodi da su na “crnoj listi” svi poslanici potpisnici inicijative.

Šefica Delegacije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova rekla je da Unija vidi inicijativu za ukidanje Specijalnog suda kao pokušaj otkazivanja međunarodne obaveze koju je Skupština Kosova ratificirala prije dvije godine.

“Zbog toga to ostavlja negativan utisak o Kosovu kao partneru koji ne ispunjava svoje obaveze. To ga čini nepouzdanim partnerom”, istakla je Apostolova u intervjuu za KTV, prenosi Misija Ujedinjenih naroda Kosovu u svom pregledu kosovske štampe.

Prema Apostolovoj, Specijalni sud ima veoma važan mandat i treba tretirati individualnu odgovornost pojedinaca osumnjičenih za zločine.

Važnost suočavanja s prošlošću

“Sud je ustanovljen za Kosovo, jer će društvo i institucije dokazati da su održive i jake samo ako se suoče s prošlošću”, naglasila je Apostolova.

Ona je iznijela očekivanje da Specijalni sud neće biti ukinut.

“Vjera u pravosudne organe Kosova može biti obnovljena ako se okonča praksa nepotizma i političkih imenovanja”, zaključila je Apostolova.

Inicijativa je pokrenuta na osnovu peticije veterana i bivših pripadnika OVK-a.

Izvor: Agencije