Oglasi

Rama: Sanjam o nečemu većem, ali to nije velika Albanija

Na Jean-Claude Junckerovo pitanje Rama odgovorio da sanja 'veliku EU sa Srbima, Makedoncima i Albancima zajedno u njoj'.
Albanski premijer se sastao sa Jean-Claudeom JunckeromEPA

Premijer Albanije Edi Rama rekao je večeras da sanja o nečem većem, ali da to nije "velika Albanija", već velika Evropska Unija sa Srbima, Makedoncima i Albancima u njoj.

Poslije susreta sa predsjednikom EK Jean-Claude Junckerom na pitanje Tanjuga da li je "ujedinjenje Albanije sa Kosovom" o kojem često govori neka konkretna strategija ili vrsta pritiska na dijalog Beograda i Prištine, ali i samu EU, Rama je uz igru riječi odgovorio da on govori "o nečem velikom" i dodao da to "nije velika Albanija već velika EU sa Srbima, Makedoncima i Albancima zajedno u njoj".

Kako je Rama naveo, zemlje Zapadnog Balkana su unutar evropskih granica, ali su kao "organ koji se vuče za tijelom i nije na svom mjestu".

"EU mora da odluči šta da radi sa tim organom. Da li će ga pustiti da iskrvari ili će ga primiti kao dio tijela i postaviti sve na svoje mjesto", poručio je Rama.

Državu potresaju protesti

Albanska opozicija od februara sve odlučnije nastoji prisiliti socijalističkog premijera Edija Ramu, koji Albanijom vlada od 2013, da podnese ostavku, navodi AFP.

Njegovi protivnici traže prijelaznu vladu, prijevremene izbore i odbijaju s njime pregovarati, optužujući ga da je povezan s organiziranim kriminalom i da dopušta bujanje korupcije.

Opozicija, i desnica (Demokratska stranka) i lijevi centar (Socijalistički pokret za integraciju), napustila je parlament prije tri mjeseca, najavila bojkot lokalnih izbora potkraj juna i borbu preselila na ulice organizirajući proteste koji su ponekad nasilni.

Kao i sve zemlje na Balkanu, Albanija je suočena s masivnim egzodusom stanovništva, posebice mladih od kojih je svaki treći nezaposlen.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.