Rama: Priština ugrožava vanjsku politiku Albanije

Albin Kurti
Albin Kurti izjavio je ranije da se ne smije dozvoliti formiranje 'četvrte Jugoslavije' (Anadolija)

Albanski premijer Edi Rama izjavio je u utorak da političari u Prištini, suprostavljanjem zajedničkoj inicijativi za stvaranje balkanskog “mini Schengena”, ugrožavaju vanjsku politiku Albanije zbog svojih unutarnjih političkih interesa, prenosi Tanjug.

Rama je za albansku televiziju Top Channel rekao da je dugo vremena objašnjavao Albinu Kurtiju, lideru Samoopredjeljenja i kandidatu za kosovskog premijera, u čemu je značaj procesa “mini Schengena” i da bi bio vrlo iznenađen ako on to ne razumije jer je, kako je dodao, Kurti dovoljno inteligentan.

“Ako se pretvara da razumije ili ne razumije, to je njegov izbor, ali izgleda da se vanjska politika s Albanijom koristi za unutarnju politiku. Ne vjerujem da je to najbolje, imat ćemo vremena da razgovaramo i produbimo rasprave”, rekao je Rama.

Rama: Nema otvaranja granica bez pristanka Srbije

Povodom izjave Kurtija o otvaranju granica između Albanije i Kosova, rekao je da se tako nešto ne može učiniti bez pristanka Srbije.

“Ako Kurti želi otvoriti granice, onda se mora složiti sa svim državama”, rekao je Rama.

Albanski premijer je naveo i da ga rukovodstvo u Prištini nije pitalo za mišljenje kada je odlučilo uvesti takse na robu iz Srbije, ali da je on tu odluku iskreno podržao, prije svega kao akciju koja bi trebala imati politički, a ne ekonomski rezultat.

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat ove stranke za novog premijera Kosova Albin Kurti izjavio je ranije da se ne smije dozvoliti formiranje “četvrte Jugoslavije”.

Kurti: Ne smijemo dozvoliti ‘četvrtu Jugoslaviju’

“Srbija je posvećena stvaranju nove platforme za ‘veliku Srbiju’. Srbiji je potrebna platforma za širenje i ne smijemo dozvoliti ‘četvrtu Jugoslaviju’. To je cilj Srbije”, kazao je Kurti za ABC News, prenio je Tanjug.

Inicijativa o ukidanju trgovinskih barijera i poboljšanju poslovnog ambijenta između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije pokrenuta je prošlog mjeseca, kada su lideri tri zemlje razgovarale na sastanku u Novom Sadu.

Među mjerama koje su u okviru ideje “mali Schengen” u Ohridu dogovorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev su mjere za slobodu kretanja između ove tri zemlje, kroz omogućavanje putovanja ličnom kartom, ali i radne snage kroz priznavanje kvalifikacija i diploma, objavio je Tanjug.

Izvor: Agencije