Rama ponovno o ujedinjenju Albanije i Kosova

Ujedinjenje Albanije i Kosova je neizbježno, smatra Rama (EPA)

Albanski premijer Edi Rama ponovio je u intervjuu za televizijsku stanicu Sky News Arabia da će se Albanija i Kosovo ujediniti.

“Rekao sam da je ujedinjenje za nas nešto neizbježno i neupitno i dogodit će se na putu ka Evropi, kako ja smatram”, rekao je Rama.

Ali, kazao je Rama, moguće je da se to dogodi i na drugi način, ukoliko se Evropa ne umiješa u strateške kalkulacije balkanskih država i promjenu izgleda Balkana, prenose agencije.

U ponedjeljak je Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta, u raspravi o izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine i Albanije, ocijenio neprimjerenom raniju Raminu izjavu kako ujedinjenje Kosova i Albanije ima dvije alternative i da sve ovisi o Evropskoj uniji.

U zajedničkom intervjuu sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Kosova, Hashimom Thacijem, za prištinsku televiziju Klan Kosova, premijer Albanije je prije dvije sedmice upozorio da će se njegova država i Kosovo ujediniti na klasičan način ukoliko Evropska unija ne bude otvorila puteve za integraciju Kosova.

Opcije ujedinjenja

Prvo je ujedinjenje u Evropskoj uniji, međutim, ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će “dvije zemlje biti prinuđene da se ujedine na klasičan način”, rekao je albanski premijer.

Rama je dodao da se “dvije zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji”.

Thaci je rekao da Ramine riječi nisu prijetnja Evropskoj uniji, već da se radi o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Kosovo i Albanija nikada neće ujediniti, reagirajući na izjavu albanskog premijera.

“Obećavam premijeru Rami da se Kosovo i Albanija, kako on kaže, na klasičan način nikada neće ujediniti! Molim albanske lidere da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu!”, napisao je Vučić na svom Twitter nalogu.

Izvor: Agencije