Rama: Ko ometa izbore igra se vatrom

Ilir Meta
Iako bi predsjednik trebao biti ujedinjujući faktor u zemlji, Meta je pozvao na skup protiv Vlade 2. marta (EPA)

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da će lokalni izbori, zakazani za 30. lipnja, biti održani na teritoriju cijele zemlje, ujedno poručujući onima koji “ometaju” taj proces da se “igraju vatrom”, prenosi Tanjug.

Rama je za Radio Slobodna Europa (RSE), povodom institucionalne i političke krize koja potresa Albaniju zbog nesuglasica između njega i predsjednika Ilira Mete u vezi s datumom održavanja lokalnih izbora, istaknuo da je rješenje jasno, kao i da ga podržava cijela međunarodna zajednica.

“Narod ima pravo birati na dan određen Ustavom i zakonom i političari imaju obvezu izaći pred narod. Tko ne izađe pred narod slobodan je to učiniti, ali povijest je pokazala da ne samo što time ništa ne dobiva nego, naprotiv, plaća veliku političku cijenu”, naglasio je Rama.

Novi protest

Na tvrdnje oporbe da izbora neće biti kazao je da je riječ o “očajničkim naporima, koji nemaju nikakve šanse suspendirati temelj pravila demokratskog suživota”.

“Nije problem to što ja inzistiram da idemo na izbore, ja inzistiram da se poštuje Ustav i pravo građana da biraju”, istaknuo je Rama.

Albanski predsjednik Ilir Meta odgodio je prije dva tjedna lokalne izbore, obrazloživši takvu odluku “dubokom političkom krizom” koja vlada u zemlji, te izrazio bojazan od uličnih nereda.

Albanska oporba u petak će održati deveti prosvjed “ujedinjene oporbe”, a njezin čelnik Lulzim Basha iz Demokratske stranke izjavio je kako neće odustati od zahtjeva za Raminom ostavkom, formiranja prijelazne vlade i raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora.

Nedavno je dvotrećinskom većinom albanski parlament prihvatio prijedlog vladajućih socijalista za razrješenje dužnosti predsjednika Albanije.

Prijedlog za smjenu Ilira Mete

Stranka premijera Edija Rame predložila je smjenu nakon što je Meta poništio ukaz o raspisivanju lokalnih izbora za 30. lipnja.

Prema Ustavu, odluku albanskog parlamenta mora potvrditi i Ustavni sud, ali on trenutačno ne funkcionira jer je većina sudaca također razriješena dužnosti.

Albanski predsjednik izjavio je povodom inicijative vladajuće Socijalističke stranke o njegovu razrješenju da “predsjednik pripada Republici, a Republika albanskim građanima”, prenijele su ranije agencije.

“Predsjednika bira parlament – svakako ne kao što je ovaj nego potpuno legitiman parlament”, izjavio je Meta.

Izvor: Agencije