Rakhia Ismail, prva pokrivena migrantkinja gradonačelnica

Rakhia je kroz svoj dobrotvorni angažman ušla u političku sferu te postala aktivna članica Laburističke partije (Arhiva)

Piše: Tarek el Laban, London

Rakhia Ismail, Somalijka koja je kao djevojčica izbjegla u Veliku Britaniju tokom 80-tih godina, izabrana je za prvu pokrivenu načelnicu u Britaniji te postala prva Somalijka koja obnaša ovu funkciju u državi. 

Putovanje Rakhie Ismail započinje kada je njen otac sredinom 80-tih izbjegao s porodicom u Veliku Britaniju. Rakhia provodi djetinjstvo i mladost u općini Islingtonu na sjeverozapadu Londona, u koju se njena porodica preselila 1993. godine. Nekoliko godina kasnije, Rakhina porodica je stekla britansko državljanstvo.  

Humanitarni angažman 

Više od dvadeset godina, Rakhia je učestvovala u različitim dobrotvornim aktivnostima u Islingtonu. Volontiranje u somalijskoj zajednici u Britaniji bila je njena glavna okupacija. Bila je uključena u osnivanje brojnih dobrotvornih organizacija i fondacija koje pomažu izbjeglicama iz Somalije da se integriraju u britansko društvo i pružaju obrazovne usluge ženama i djeci.

Rakhia je također osnivačica Back 2 Basics Create, dobrotvorne organizacije koja pomaže majkama i ženama, jedne od vodećih organizacija na nivou Londona, što Rakhiu čini jednom od najistaknutijih humanitarnih aktivistkinja.

Pitanja muslimana

Rakhia se također zalagala i za pitanja muslimana, pa je tako učestvovala u aktivnostima podrške palestinskom narodu i demonstracijama protiv rata na Bliskom istoku, kao i u kampanjama podrške muslimanima u Mijanmaru, pored njene aktivne uloge u aktivnostima muslimanske zajednice u Britaniji, a posebno obrazovnog karaktera.     

“Rad u aktivnostima u zajednici, a posebno obrazovanju, već dugi niz godina bio je jedinstven doživljaj. Zaista se radujem što ću dobiti priliku da doprem do većeg broja ljudi kroz širi spektar sektora i organizacija zahvaljujući svojoj novoj ulozi”, izjavila je Rakhia za medije.     

Politički počeci

Rakhia je kroz svoj dobrotvorni angažman ušla u političku sferu te postala aktivna članica Laburističke partije, prije nego što je izabrana za članicu   islingtonskog vijeća 2012. godine, kada je uspjela zadobiti povjerenje birača u gradu.      

Njena uloga u vijeću je bila veoma uspješna, što joj je pružilo priliku da niže nove uspjehe i stigne do funkcije zamjenice načelnika šest godina kasnije. Međutim, ključna tačka u njenoj političkoj karijeri bilo je imenovanje na poziciju načelnice Islingtona na godišnjem sastanku vijeća održanom 16. maja 2019. godine, čime je postala prva žena somalijskog porijekla na funkciji načelnice u Ujedinjenom Kraljevstvu.    

“Čast mi je što sam postala načelnica Islingtona, općine koja je moj dom. Smatram kako je ova nova uloga prilika za upoznavanje i druženje s inspirativnim ljudima kako bismo našu zajednicu učinili jedinstvenom”, bile su to prve riječi Rakhie na ceremoniji imenovanja kojoj su prisustvovali brojni politički i stranački predstavnici, među kojima i predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn.

Izvor: Al Jazeera