Raketni sistem Patriot za nekoliko sedmica

Lungescu: Turska je navela da se radi isključivo o odbrambenoj mjeri (AFP)

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu potvrdila je u petak da će operativna komanda za raketni sistem Patriot, koji bi trebao biti postavljen u Turskoj, biti stacionirana u Saveznoj komandi Ramstein u Njemačkoj, prenosi Anadolija.

Raketni sistem trebao bi biti postavljen na tursko-sirijskoj granici.

Podsjećajući da je Turska saveznik NATO-a i da ovakve odluke donosi Vijeće Sjevernoatlantskog saveza, Lungescu je, na konferenciji za novinare u Briselu, istakla da je za nastavak procesa postavljanja sistema Patriot veoma važan izvještaj vojne delegacije NATO-a koja trenutno boravi u Turskoj.

Ističući da će, ukoliko bude donesena pozitivna odluka, zemlje članice morati ispoštovati i nacionalne procedure, Lungescu je napomenula da će raketni sistem biti postavljen za nekoliko sedmica, ne više.

‘Odbrambene svrhe’

Pored toga, jedan visoki zvaničnik NATO-a je izjavio da će ministri vanjskih poslova članica NATO-a na narednoj sjednici, koja će biti održana 4. i 5. decembra, pokušati umiriti ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji je izrazio zabrinutost zbog postavljanja raketnog štita na tursko-sirijskoj granici.

Turska je 21. novembra zvanično uputila zahtjev NATO-u za postavljanje raketnog sistema Patriot na tursko-sirijskoj granici kako bi se smanjio rizik od prelijevanja sukoba i krvoprolića iz Sirije u Tursku.

Raketni sistem će, kako je navedeno u zahtjevu, biti korišten samo u odbrambene svrhe.

Njemačka, Holandija i Sjedinjene Američke Države imaju raketne sisteme Patriot.

Tursko vojno zrakoplovstvo u nekoliko navrata je nadlijetalo granicu sa Sirijom i uzvratilo vatrom kada su sirijske rakete pale na tursku teritoriju.

Sirija, Iran i Rusija kritizirale su turski zahtjev za uspostavljenje raketnog sistema, rekavši da će takav potez produbiti nestabilnost u regiji, javlja AFP.

Lungescu je kazala da će američki admiral James Stavridis, komandir snaga NATO-a u Evropi, biti zadužen za operativnu komandu sistema, ali i da će delegirati odgovornost vojnim komandirima saveza na terenu.

Upitana šta misli o upozorenjima Irana, Lungescu je rekla: “Što se tiče Irana, ili bilo koje druge zemlje u regiji, Turska je vrlo jasno kazala u svom zahtjevu da se radi isključivo o odbrambenoj mjeri. Ovo ni na koji način nije povezano s ofanzivnim mjerama, ili s podrškom za moguću zonu zabrane leta”.

Izvor: Agencije