Rakete pogodile bazu koalicionih snaga u Bagdadu

Napad je posljednji u nizu nedavne serije raketnih i minobacačkih napada na iračke baze u kojima su stacionirane američke trupe (EPA)

Male rakete pogodile su u nedjelju rano ujutro iračku bazu u kojoj se nalaze američke i ostale koalicione snage u bagdadskoj Zelenoj zoni, ali nije bilo žrtava, a pričinjena je manja materijalna šteta, kazao je zvaničnik vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Zelena zona je dobro utvrđeni dio Bagdada u kojem se nalaze brojne ambasade, uključujući i američku.

Prema navodima pukovnika Mylesa B. Cagginsa III, glasnogovornika američke vojne operacije u Iraku napad se dogodio nešto prije 3.30 sati ujutro po lokalnom vremenu, prenosi Anadolija.

Napad je posljednji u nizu nedavne serije raketnih i minobacačkih napada na iračke baze u kojima su stacionirane američke trupe.

Napad u Kirkuku

Minobacačka granata u četvrtak je eksplodirala u iračkoj vojnoj zračnoj bazi K1 u provinciji Kirkuk na sjeveru Iraka.

Kasnije su iračke sigurnosne vlasti objavile da nije bilo žrtava.

To je bio prvi napad na bazu K1 od 27. decembra, kada je u napadu u kojem je ispaljeno 30 raketa ubijen američki uposlenik u bazi.

Za taj napad je Washington optužio Kataib Hezbollah, iračku vojnu frakciju blisku Iranu.

Sjedinjenje Američke Države su nakon toga izvele napad odmazde, u kojem je ubijeno 25 boraca Kataib Hezbollaha.

Nekoliko dana kasnije, u američkom zračnom udaru ubijen je iranski general Qassem Soleimani, čelnik snaga Quds u sastavu iranske Revolucionarne garde, te suosnivač Kataib Hezbollaha Abu Mahdi al-Muhandis.

Izvor: Agencije