Rakete ispaljene iz Gaze dan nakon ubistva Palestinaca

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organizuju mirne demonstracije (EPA)

Deseci raketa ispaljeni su iz podrčja Gaze na južni Izrael samo dan nakon što su izraelske snage ubile četiri Palestinca u dva odvojena incidenta u pojasu Gaze.

Izraelska armija se oglasila saopćenjem u kojem stoji da nema zabilježenih žrtava nakon ispaljivanja raketa na područje Izraela.

Prema pisanju palestinskih novinskih agencija izraelski ratni planovi bili su fokusirani na područje Beit Hanoun, sjeverni grad u području Gaze.

Sirene su se oglasile u dva izraelska grada Ashdod i Askelon i obližnjoj Zikim plaži, koja je smještena dva kilometra sjeverno od pojasa Gaze.

Intervencija izraelske vojske

U intervenciji izraelskih vojnika tokom mirnih protesta “Marš za veliki povratak”, koji Palestinci organizuju duž granice s Gazom, ranjeno je 50 osoba, javila Anadolija

Iz Ministarstva zdravstva Palestine u Gazi potvrđeno je da su izraelski vojnici pucali tokom protesta na istoku Gaze te ranili najmanje 50 Palestinaca, od čega 10 djece.

Među ranjenima se nalaze i tri pripadnika ekipe Prve pomoći, dvije ženske osobe i jedan novinar.

Nisu precizirali u kakvom zdravstvenom stanju se nalaze ranjene osobe.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organizuju mirne demonstracije “Marš za veliki povratak”. Demonstranti traže povratak na teritorije s kojih su protjerani, kao i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. godine.

U intervenciji izraelskih vojnika na protestima do 30. marta ubijeno je više od 230 Palestinaca. U istom periodu u zračnim i tenkovskim napadima na Gazu ubijeno je najmanje 14 Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije