Oglasi

Raketa iz Pjongjanga može pogoditi SAD

Pjongjang uspješno lansirao raketu, a Zapad tvrdi da su eksperimenti usmjereni ka razvoju raketnog nuklearnog oružja
Sjevernokorejski lider traži od naučnika da rade na razvoju novih raketaAFP

Nedavno lansirana sjevernokorejska raketa mogla bi ponijeti teret od pola tone i imati domet od oko 10.000 kilometara, ocijenila je u nedjelju južnokorejska vojska, što znači da bi raketa mogla dosegnuti i kopneni dio Sjedinjenih Američkih Država.

Pjongjang je 12. decembra uspješno lansirao raketu Unha-3, koja u orbitu treba staviti jedan civilni satelit, što je prva isključivo naučna misija Sjeverne Koreje.

U svojim procjenama, južnokorejska vojska se oslanja na analizu rezervoara za gorivo, koji je pao u more tokom lansiranja, a pokupila ga je mornarica Južne Koreje, prenosi Hina.

"Na temelju naših analiza i procesa simulacije, raketa može letjeti više od 10.000 kilometara s teretom između 500 i 600 kilograma", rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane.

'Raketno nuklearno oružje'

Rezervoar je bio pričvršćen na prvi stepen rakete.

Bez ostataka drugog i trećeg stepena rakete Unha-3, južnokorejski naučnici nisu mogli odrediti može li raketa ući u atmosferu, što je ključni element tehnologije međunarodnih balističkih raketa.

Pronađeno je osam grubo ručno zavarenih ploča, dodalo je Ministarstvo odbrane i istaklo da taj tip rezervoara za toksične hemijske proizvode rijetko koriste zemlje koje posjeduju naprednu svemirsku tehnologiju.

Lansiranje 12. decembra Washington i saveznici smatraju eksperimentom balističke rakete dugog dometa, nakon dugog niza neuspješnih lansiranja koja su Pjongjangu donijela sankcije od 2006.

Zapad i saveznici optužuju Pjongjang da ima nekoliko nuklearnih bombi i da izvodi atomske eksperimente kako bi razvio raketno nuklearno oružje, što Sjeverna Koreja negira.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ranije ovog mjeseca osudilo je lansiranje rakete, a sjevernokorejski lider Kim Jong-Un u petak je pozvao naučnike da rade na razvoju novih raketa.

Izvor: Agencije