RAI: Šokantno ponašanje mladih Italijana na odmoru u Hrvatskoj

Neke diskoteke u Italiji, poput one u području Saxa Rubra u Rimu također su otvorene, ali uz stroge epidemiološke mjere (EPA)

Reportaža italijanske državne televizije RAI 1, o tome kako ljetuju i zabavljaju se mladi Italijani u Hrvatskoj, u kojoj su emitovani snimci stotina, znojnih, pijanih italijanskih djevojaka i mladića u prenatrpanim hrvatskim noćnim klubovima bez maski, šokirali su gledaoce.

“U kameru su izjavljivali: “Nema COVID-a”, “Sutra ću napraviti bris i ako budem pozitivan, ne brinem, za nas od 20 godina to neće ozbiljno.”…

Kako prenosi Tanjug, na društvenim mrežama ogorčenje najviše izaziva sebičnost mladih, neodgovornost, i potpuni nemar koji pokazuju ne samo prema sebi, već i prema najbližima.

Ovim povodom na društvenim mrežama neko ironizira tvrdnje pojedinih političara “da su virus donijeli migranti”.

Povratak turista u zemlju

U Italiji raste broj zaraženih. U 24 sata zabilježeno je 574 novih infekcija, što je na nivou prije nego što je ukinut karantina, polovinom juna. Najviše novih zaraženih je u pokrajini Veneto. Vlasti tvrde da je uglavnom riječ o “uvezenim” slučajevima, to jest zarazu su donijeli oni koji su boravili izvan Italije.

U pokrajini Pulja u teškom stanju hospitalizovano je pet osoba mlađih od 30 godina.

Vlasti preduzimaju mjere za sprječavanje širenja korona virusa, a jedna je masovno testiranje po povratku svih onih koji se vraćaju sa odmora u inostranstvu, a posebno onih koji su ljetovali u Hrvatskoj, Španiji, Malti i Grčkoj.

Procjenjuje se da oko deset hiljada Italijana treba da se ovih dana vrati u zemlju nakon godišnjeg odmora u inostranstvu.

Na aerodromima su uspostavljeni punktovi za testiranje.

Izvor: Agencije