Rafael Correa ponovo predsjednik Ekvadora

Correa je osvojio blizu 60 posto glasova, a njegov rival Guillermo Lassa 20 posto glasova (Reuters)

Na predsjedničkim izborima u Ekvadoru uvjerljivom većinom u prvom krugu pobijedio je aktuelni šef države, 49-godišnji Rafael Correa, javljaju agencije.

Prema rezultatima anketa na biračkim mjestima, Correa je osvojio blizu 60 posto glasova. Drugoplasirani je, sa samo 20 posto glasova, njegov najveći rival, bankar Guillermo Lassa, a nijedan od preostalih šest kandidata nije osvojio više od pet posto glasova.

“Niko neće zaustaviti ovu revoluciju. Mi pravimo historiju i ovdje smo da bismo služili vama – narodu, koji zaslužuje pravo da bude slobodan”, rekao je Correa, objavljujući pobjedu sa balkona predsjedničke palate u Quitou, ispred koje se okupila masa svijeta.

Correa, jedan od najglasnijih zastupnika latinoameričke ljevice, harizmatični ekonomista koji je obrazovanje stekao u SAD-u, na vlast je prvi put došao 2007. godine, a jedan od glavnih saveznika mu je predsjednik Venecuele Hugo Chavez.

Aktivna kampanja

Ovaj revni katolik je tokom čitave kampanje prokrstario zemljom od Anda do amazonske šume, tražeći podršku za “nastavak promjena u zemlji” i za nastavak “građanske revolucije”.

Gotovo 30 posto Ekvadoraca još živi ispod praga siromaštva, prema zadnjem izvještaju Svjetske banke (SB) iz 2011. godine, a Vlada se hvali da je tu stopu smanjila na 16 posto.

Ekvador je u deset godina promijenio najmanje sedam čelnika prije nego je ukazao povjerenje Correi.

Ekvadorski predsjednik je nedavno pojačao napetosti s Washingtonom, pošto je u svojoj londonskoj Ambasadi pružio azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji je postao poznat nakon odavanja tajni američke diplomatije.

Izvor: Agencije