Radovan Višković predložen za mandatara vlade RS-a

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović predložila je u utorak Radovana Viškovića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata za mandatara za sastav nove entitetske vlade.

Oboje su poručili kako je prioritet što prije sastaviti novu vladu i usvojiti novi proračun za sljedeću godinu.

Navode kako su institucije i financije stabilne u RS-u.

Ukida se Ministarstvo za izbjeglice

Višković smatra kako im trenutna skupštinska većina i novi koalicijski partneri omogućavaju novi koncept u radu.

Najavio je reorganizaciju u određenim ministarstvima, ali i ukidanje Ministarstva za izbjegle i raseljene osobe.

Vjeruje kako će potrebne zakonske izmjene za reorganizaciju ministarstava zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a razmatrati na prvoj sljedećoj sjednici.

“Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica prelazi na nivo sekretarijata i njima se tu dodaju i migracije. Vi znate zašto se dodaju migracije, kao nešto što je u ovom momentu aktuelno i neko ko to mora sa jednog mjesta na neki način ozbiljnije pratiti. A Ministarstvo privrede, energetike i rudarstva razdvajamo na dva ministarstva. Znači, imaćemo posebno ministarstvo privrede, jer želimo da u budućoj vladi imamo ministra koji će se baviti isključivo privredom i dešavanjima u privredi, a drugi dio ćemo ostaviti rudarstvo i energetiku”, najavio je Višković.

“Privreda će biti ono ćemu ćemo se posebno posvetiti. Samo ekonomski jaka RS može biti politički zaštićena od političkih nasrtaja”, dodao je.

Cvijanović želi ‘protočniji sistem’

Entitetska predsjednica je najavila i reorganizaciju Ministarstva nauke i tehnologije.

“Ono bi trebalo da bude po ovom konceptu sada, koji je pripremljen, Ministarstvo nauke, visokog obrazovanja i modernih tehnologija ili informacionog društva, vidjećemo još. S obzirom da hoćemo da napravimo jedan novi, protočniji sistem, kojim ćemo, naravno, ići u korak sa onim što su potrebe današnjeg vremena”, objasnila je Cvijanović.

Višković je u prethodnom sazivu entitetskog parlamenta bio šef Kluba zastupnika SNSD-a, a bio je angažiran u kompaniji Boksit iz Milića.

Izvor: Al Jazeera i agencije