Radončićev SBB BiH ulazi u vladajuću koaliciju

Fahrudin Radončić bi trebao biti novi ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (EPA)

Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, stranka koju vodi Fahrudin Radončić, bit će dio nove vlasti u Bosni i Hercegovini, odlučilo je Predsjedništvo te stranke na sjednici u Sarajevu u četvrtak.

Potpredsjednica SBB-a BiH Adisa Omerbegović-Arapović potvrdila je novinarima da je takva odluka donesena na temelju procjene stanja i zaključka po kojemu stranka treba biti “kohezivni faktor” u okolnostima koje vladaju u Bosni i Hercegovini, iako i dalje ocjenjuju da su opći izbori u listopadu 2018. godine obilježeni nizom nepravilnosti, koji su doveli do lošeg rezultata SBB-a BiH.

“Trenutak zahtijeva da interese države i naroda stavimo iznad ličnih animoziteta. Sloga je partnerstvo ono što biramo za ovaj trenutak”, kazala je Omerbegović-Arapović.

To znači, dodala je, da će predstavnici SBB-a BiH sada otvoriti pregovore s potencijalnim partnerima o sudjelovanju u vlasti na državnoj i na razini entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Radončićeva stranka je ovime zapravo prihvatila poziv za sudjelovanje u vlasti kojega joj je uputio Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije.

Tek dva od 42 zastupnika

Izetbegović je Radončića ranije dva puta porazio u izbornoj utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, pri čemu nitko od njih nije štedio riječi u razmjeni uvreda i uzajamnih optužbi za kriminal, korupciju i izdaju nacionalnih interesa, podsjeća Hina.

Radončićev SBB BiH ima tek dva od 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, no koaliranje je važno za SDA, kako bi na taj način umanjila kapacitete oporbe, a istodobno pokušala navesti Radončića da sudjeluje u rušenju sadašnje Vlade Kantona Sarajevo, iz koje je Izetbegovićeva stranka isključena.

Omerbegović-Arapović je kazala kako SBB BiH ipak neće dovoditi u pitanje opstanak kantonalne Vlade, koju vodi blok lijevog centra, a SBB BiH je dio vlasti.

Koalicija SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a

SDA je ranije načelno dogovorila koaliranje na državnoj razini s Hrvatskom demokratskom zajednicom Bosne i Hercegovine, koju vodi Dragan Čović, i Savezom nezavisnih socijaldemokrata, kojega predvodi Milorad Dodik.

Nakon toga Izetbegović je na ulazak u tu koaliciju uspio nagovoriti i Demokratsku frontu Željka Komšića, nominalno stranku ljevice, a Radončiću kao “mamac” za sudjelovanje u vlasti ponudio je poziciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, iz kvote koja pripada Bošnjacima.

Omerbegović-Arapović je, nakon sjednice stranačkog vrha, kazala kako još nisu odlučili hoće li Radončić prihvatiti tu poziciju, ili će ostati delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“To ćemo naknadno odlučiti”, kazala je potpredsjednica SBB-a BiH.

Podjela ministarskih pozicija

SDA planira za sebe zadržati mjesto ministra vanjskih poslova, dok će kandidat DF-a vjerojatno biti ministar obrane.

HDZ-u BiH će, sukladno dogovoru stranačkih čelnika postignutom prošlog mjeseca, pripasti mjesta ministra pravosuđa, financija i civilnih poslova, dok će SNSD dobiti poziciju predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministra vanjske trgovine, izbjeglica te prometa i komunikacija.

Radončićeva stranka trebala bi biti i dio nove vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u kojoj je, zajedno sa SDA i HDZ-om BiH, sudjelovala i u protekle četiri godine.

U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine SBB BiH ima osam od 98 zastupnika, a oni će osigurati solidnu natpolovičnu većinu novoj vladajućoj koaliciji.

Izvor: Agencije