Oglasi

Radončić zvanično zatražio smjenu Jusića

Zamjenik ministra odbrane je priznao da je potpisao zahtjev za angažiranje Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS-a, zbog čega SBB traži smjenu svog člana.
Ministrica odbrane Marina Pendeš ne zna da je pokrenuta istraga u slučaju postrojavanja pripadnika Oružanih snaga na obilježavanju Dana RS-aAl Jazeera

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnos Bosne i Hercegovine, potvrdio je u srijedu novinarima u Sarajevu da je upućen zvaničan zahtjev za smjenu zamjenika ministrice odbrane Bosne i Hercegovine Seada Jusića.

Lider SBB-a je pojasnio da je zahtjev upućen predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara.

"Danas smo uputili zvaničan akt, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara, predsjedavajućem Zvizdiću. Mislimo da je gospodin Jusić pogriješio što je potpisivao nešto dok je ministrica praktično tu, što nije poštovao odluke Ustavnog suda [Bosne i Hercegovine] i da se morao oko svojih političkih odluka konsultirati s bošnjačkim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodinom [Bakirom] Izetbegovićem, ili sa mnom, kao predsjednikom stranke iz koje je nominiran. Mislimo da je on na taj način napravio političke greške vodeći se time, da, kao profesionalni oficir, sluša naredbe svog pretpostavljenog, a to je gospođa [ministrica odbrane Marina] Pendeš. Međutim, ovdje je politička situacija mnogo ozbiljnija, ovo su političke odluke. Meni je zaista žao što moramo ići u ovo, jer sam očekivao da će on možda sam ponuditi svoju ostavku", istakao je Radončić.

'Razmišljam o ostavci'

Jusić je ranije potvrdio da neće podnijeti ostavku, sve dok se ne utvrdi njegova eventualna odgovornost.

"Ostavku podnijeti neću, sve dok mi se ne utvrdi eventualna odgovornost na ove okolnosti. Legitimno pravo predsjednika Radončića je da pokrene proceduru za moju smjenu, ali o sljedećim koracima možemo razgovarati tek nakon što istraga utvrdi činjenice", rekao je on.

Jusić je dan ranije priznao da je lično potpisao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića za angažman Počasne jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a nakon što državno Predsjedništvo nije postiglo konsenzus o angažmanu Trećeg puka.

Prije nego što je stigao zahtjev iz SBB-a, Jusić je u telefonskom razgovoru Al Jazeeri potvrdio da razmišlja o ostavci.

"Duboko poštujem odluku i volju svog predsjednika [Radončića] i o ostavci koja se ovdje indirektno sugerira ću razmisliti. Imaju procedure u kojima se može utvrditi šta je ko i kada uradio, je li u suprotnosti sa zakonom ovim ili onim, i u tom smislu, ako se pokaže bilo koji dio pogreške, nedvosmisleno se utvrdi moja odgovornost, ta ostavka apsolutno nije upitna. U svakom slučaju i u ovom političkom pogledu, o svemu tome ću razmisliti, tako da nemam još oko toga stav. Razmislit ću", rekao je u srijedu ujutro Jusić.

U skladu s koalicijskim sporazumom

Upravo je SBB, u skladu s koalicijskim sporazumom za formiranje vlasti na državnom nivou, predložilo Jusića na tu dužnost.

"Nakon što je zamjenik ministra odbrane Sead Jusić u više izjava za medije objasnio da je odluku o učešću Oružanih snaga Bosne i Hercegovine potpisivao po nalogu ministrice Marine Pendeš, a da isti pri tome nije izvršio nikakve konsultacije s bošnjačkim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, ili predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te zbog toga što nije poštovao odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, danas je upućen zvaničan zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću za pokretanje postupka smjene zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine", navedeno je u saopćenju iz SBB-a.

Na pitanje je li ono što je Ivanić tražio i za 8. i za 9. januara odobrio bošnjački član bh. Predsjedništva Izetbegović, Jusić je odogovorio da ne zna.

Jusić nije razgovarao s Izetbegovićem

"Nisam s njim razgovarao. Jeste on vrhovni komandant i oni se usaglašavaju na tom nivou, Ali, ako meni ministrica kaže da se usaglasila sa svima i da je Ivanić rekao da je ovo najbolje što smo mogli postići, mislim da nema potrebe da ja to dalje propitujem. Ne isključujem da sam trebao ponovo pitati, razgovarati s Izetbegovićem, ali znam da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ima pravo tražiti Počasnu jedinicu. Član Predsjedništva mora voditi računa šta je ustavno, a šta neustavno", rekao je Jusić.

Upitan osjeća li se odgovornim i krivim, odgovorio je negativno i dodao: "Kad biram između dvije loše odluke, nastojim donijeti manje lošu."

Za sva druga pitanja rekao je kako će na njih odgovarati na sudu, ako bude trebalo.

SBB mu zamjera što je "poduzeo određene poteze [...] bez konsultacija sa svim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i da o tim potezima nije upoznao stranačke organe".

Stoga, kako navode, "ne postoje uslovi za njegovo dalje obnašanje funkcije".

SBB će, po okončanju tražene procedure, dostaviti prijedlog novog kandidata za dužnost zamjenika ministra obrane Bosne i Hercegovine.

Pendeš: Opstruiraju me

U međuvremenu se oglasila i ministrica Pendeš, rekavši da nije upoznata s činjenicom da je Ministarstvo odbrane pokrenulo istragu u slučaju postrojavanja pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na obilježavanju Dana bh. entiteta Republika Srpska u Banjoj Luci.

Po njenim riječima, nema ništa sporno u angažmanu Počasne jedinice, na koju Ivanić ima pravo.

Na pitanje zbog čega je onda objavljeno sapopćenje Ministarstva odbrane da će biti provedena istraga, odgovorila je kako se nije složila s tim te postavila protupitanje: "Tko će provesti istragu?"

Potvrdila je i kako se nalazi na godišnjem odmoru te da će kad se vrati vidjeti o čemu se radi.

"Vodim Ministarstvo obrane, a to što me opstruiraju, to je drugo pitanje. I po čijem nalogu", rekla je Pendeš.

Nije precizirala ko je opstruira.

Potvrda iz Ministarstva odbrane

Ministarstvo obrane pokrenulo je istragu radi utvrđivanja pod kojim okolnostima i kako je došlo do sudjelovanja i postrojavanja pripadnika Oružanih snaga na proslavi Dana RS-a u Banjoj Luci, potvrđeno je iz tog ministarstva.

"Ministarstvo odbrane ustanovit će to kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o tome obavijestiti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine", rekla je glasnogovornica tog ministarstva Uma Sinanović.

Na pitanje Al Jazeere bavi li se Tužilaštvo Bosne i Hercegovine proslavom Dana RS-a, koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnom, iz te institucije su odgovorili da to ne žele komentirati.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.