Radončić: Za ubistvo Delalića odgovorna je “bošnjačka državna mafija”

Drugog dana svedočenja Fahrudina Radončića na suđenju Naseru Kelmendiju u Osnovnom sudu u Prištini, tužilac je nastavio ispitivanje u vezi odnosa Radončića i Šejle Jugo Turković, koje je započeto juče, kao i o njegovim odnosima sa osobama koje se u optužnici dovode u vezu sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele, javlja Anadolija.

Fahrudin Radončić je svjedok Tužilaštva na suđenju Naseru Kelmendiju optuženom za organizovani kriminal, umješanost u ubistvo Ramiza Delalića Ćele i trgovinu narkoticima. 

Fahrudin Radončić, koji je predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a njegovo ime se u optužnici protiv Kelmendija pominje u dijelu koji se odnosi na ubistvo Ramiza Delalića Ćele uz Ekrema Lekića, Muhameda Gašija, Milovana Jeremića, Ljubiše Buhe, Milana Ostojića, Nasera Orića, Senada Šahinpašića i drugih.  

Ubistvo Ramiza Delalića Ćele

Što se odnosa sa Delalićem tiče, Radončić je rekao da su njih dvojica 1993. bili uhapšeni zajedno i da su imali veoma dobar odnos.

Na pitanje sudije da opiše taj dobar odnos, Radončić je rekao da “u ratu dobar znači biti pripadnik iste vojske koja se brani od agresora” te da ga od 1993. više nije viđao niti je imao kontakata s njim, da je o njemu čitao u crnoj hronici tokom suđenja za ubistvo srpskog svata.

Radončić je rekao da poslije rata sa Delalićem nije bilo ni sukoba ni velikog prijateljstva, da se on bavio medijima i izgradnjom te da je živio svoj život. Dodao je da je neko vrijeme bio u bjekstvu u Turskoj.

Na pitanje da li je Šejla Jugo Turković pisala o Delaliću, on je odgovorio da je to “bilo moguće, ali samo u Expressu (list)”.

Nije znao da li je Jugo Turković otputovala za Tursku i da je nekada intervjuisala Delalića.

“Delalić je bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu. Bio je duboko involviran i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsednika (Alija) Izetbegovića. Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba”, kazao je Radončić. On je kopije tog intervjua, objavljenog nakon smrti Delalića, predao sudiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radončić je rekao da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele apsolutno odgovorna “bošnjačka državna mafija.

Prema navodima iz optužnice protiv Keljmendija, Radončić je povezan sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele, što je ranije čitajući optužnicu naveo i međunarodni tužilac Andrew Hughes.

Turković uposlenica Avaza

Šejla Turković, koja je bila novinar crne hronike sedmičnika Ekspres u okviru kompanije Avaz, ranije je već bila svjedok na suđenju Kelmendiju i ona je jedina koja je povezala Fahrudina Radončića sa ubistom Delalića.

Radončić je odgovarajući na mnoga pitanja tužioca Andrewa Hughesa rekao da nije čitao tekstove svojih novinara, pa tako ni tekstove Šejle Turković, koja je pokrivala teme koje se tiču krivičnih istraga za nedeljni tabloid Ekspres. Kao i mnogi drugi zaposleni i Šejla Turković je iskoristila mogućnost da uzme kredit od kompanije za kupovinu stana, rekao je Radončić. 

“Ona je uzela jedan mali stan i uredno izmirivala dug za kredit, a potom je nakon pljačke na aerodromu u Sarajevu odjednom platila 50 posto duga kompaniji”, rekao je Radončić. 

Radončić je, odgovarajući na pitanja tužioca, ali i sutkinje Ane Adamske Gallant, rekao da Šejla Turković nije bila njegov prevodilac na službenim političkim susretima.

Potom je tužilac pokazao fotografiju na kojoj se sa njim i tadašnjim visokim predstavnikom za BiH Wolfgangom Petritchom vidi i Šejla, ali je Radončić objasnio da je to bio događaj otvaranja zgrade Avaza na kome je ona bila moderator ceremoonije, a ne prevodilac. 

Radončić je kazao da je Šejla Turković spadala u zaposlene sa kojima je imao dobre odnose, te nije isključio mogućnost da joj je jednom prilikom predstavio Nasera Kelmendija, koji je dolazio u restoran Hotela Radon Place, koji je u vlasništvu kompanije Avaz. Međutim, nije mogao tačno da se sjeti kako ga je predstavio. 

Radončić Kelmendija nije smatrao kriminalcem

“Moja majka je porijeklom Albanka i možda sam rekao nešto afirmativno o Albancima, možda sam rekao da je on biznismen u Sarajevu, morao sam nešto reći o osobi koju predstavljam”, rekao je Radončić. 

Radočić je rekao i da Šejla Turković nije govorila istinu kada je izjavila da joj je prilikom predstavljanja Nasera Kelmendija rekao da mu je Kelmendi dugogodišnji prijatelj i da ga poznaje iz Peći ili iz Prištine. Radončić je rekao da Kelmendija nikada nije smatrao kriminalcem i ubicom. 

Radončić je rekao da poznaje Ekrema Lekića već 25, 26 godina iz perioda kada je bio dopisnik zagrebačkog Danasa. Dodao je da nisu vjenčani kumovi, već je njegov kum na vjenčanju bio Selver Lekić. Sa Ekremom Lekićem, vlasnikom novine Valter, sretao se na javnim mjestima, pa tako i u rotirajućem restoranu, kazao je Radončić. Takođe je istakao da Ekrem i Selver nisu bili rođaci.

Dalje ispitivanje je išlo u pravcu odnosa Radončića sa Selverom Lekićem i njihovim zajedničkim susretima do Selverovog ubistva. 

Radončić je rekao da se nikada nije sastao u rotirajućem restoranu sa Ekremom Lekićem, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem u prisustvu Šejle Turković, i da sa njima nikada nije razgovarao o Delaliću. Radončić je rekao je da se nije plašio Delalića, te da su bili dio vojske koja se borila protiv zajedničkog agresora. Ponovio je da se Delalićem nakon rata nije niti viđao, niti čuo telefonom. Kazao je da je njegova novina pratila posljeratno suđenje Delaliću za ubistvo srpskog svata, nakon čega je počeo rat u BiH. 

Delalić ikona rata

Odgovarajući na pitanja, Radončić je rekao da je za ubistvo Delalića čuo kasno uveče, ali da se ne sjeća od koga, te da je odmah putem telefonskih poruka pokrenuo svoje novine da u sutrašnjim izdanjima bude teksta o tom zločinu, ali Dnevni Avaz i Ekspres su već bili ušli u štampu. Radončić je kazao da je Šejla Jugo Turković bila jedna od osoba kojoj je poslao sms, kao i njenom tadašnjem uredniku kome se ne sjeća imena. 

Radončić je rekao da je za njega ubistvo bilo potresno i dramatično, te da je Delalić bio ikona rata, pa su se pojavili strahovi u Sarajevu da postoji služba koja ubija oslobodioce ratnog Sarajeva, koji su počinili zločine nad Srbima i Hrvatima za vrijeme rata, pa se to htjelo zataškati. 

Ispitivanje Radončića će biti nastavljeno u ponedeljak.

Naser Kelmendi je uhapšen početkom maja 2013. od Policije Kosova na osnovu naloga za hapšenje izdatog od pravosudnih organa Bosne i Hercegovine. Specijalno tužilaštvo Kosova je jula 2014. podiglo optužnicu protiv Nasera Kelmendija pri Osnovnom sudu u Prištini. Kelmendi se izjasnio da nije kriv po ni jednoj tački optužnice. On je optužnicu ocijenio politički motivisanom, jer je bio “sponzor političara koji više nisu na vlasti u BiH”.

Izvor: Agencije