Oglasi

Radončić o ministarskom mjestu: Nisam upoznat, nemam komentar

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine se oglasio nakon izjave Milorada Dodika da bi on mogao biti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.
Fahrudin Radončić: Nisam upoznat s detaljima pregovora lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-aEPA-EFE

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, komentirao je u srijedu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika da bi mogao preuzeti Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

"Vidio sam izjavu gospodina Dodika, ali mogu samo reći da zaista nisam upoznat s detaljima pregovora lidera Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i SNSD-a i, stoga, nemam nikakav komentar", kazao je Radončić u telefonskoj izjavi za Avaz TV.

Ranije u srijedu je Dodik, nakon sastanka s čelnicima SDA i HDZ-a BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, u Sarajevu, gdje su dogovorili raspodjelu ministarstava u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, izjavio kako je SDA dobila Ministarstvo sigurnosti te kako je Izetbegović rekao da će ministar biti Radončić.

On je istakao kako su, kao SNSD, prihvatili tri ministarstva u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine te kako će jedan od kandidata biti iz reda Ostalih i da ima "dobrih kadrova".

Poručio je kako još uvijek ništa nije dogovoreno te kako on ne pristaje ni na kakvo uvjetovanje.

Tri stranke 'podijelile' ministarstava

Predsjednik SNSD-a je rekao kako on nije došao u Sarajevo "da rješava Izetbegovićeve probleme" te kako se šalje loša poruka, jer se vlast ne formira.

"Zajednička je odgovornost, ali meni je žao što smo dali obećanje u Briselu i ostalo je da se riješi pitanje vlasti", istakao je on i poručio kako Izetbegović ne može birati SNSD-ove kandidate.

Dodik je, odgovarajući na pitanje da li je tokom sastanka spomenuta Demokratska fronta, rekao da nije, ali da jeste Radončić, kao ministar sigurnosti.

Agencije navode kako je HDZ BiH dobio ministarstva finansija, civilnih poslova i pravde, dok je SDA dobila ministarstvo vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane.

Članovi SNSD-a će biti na čelu ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, za ljudska prava i izbjeglice i saobraćaja i komunikacija, a ova stranka ponudit će i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.