Oglasi

Radončić: Nadam se da će u RS-u prevladati razum

Tokom neformalnog sastanka s Čovićem nije bilo riječi o mehanizmu koordinacije, najavljen susret sa Izetbegovićem.
Radončić i Čović razgovarali su u MostaruArhiva - Ilustracija

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić izjavio je kako smatra da je najavljeni referendum o 9. januaru kao Danu RS-a antidejtonski te dodao kako se nada da će „u Republici Srpskoj i kod predsjednika Dodika prevladati razum“.

Nakon neformalnog susreta s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem u Mostaru, Radončić je kazao kako se nada da najavljeni referendum nije test za „neke mnogo ozbiljnije i teže incidentne situacije“, javlja Dnevni avaz.

Čović je kazao kako ne zna „kako je ko protumačio“ najavljeni referendum u RS-u. Ponovio je ideju koju je iznio ranije tokom dana, kada je kazao novinarima „da bi bilo dobro da kolega Bakir zovne kolegu Milorada i da sjednu da se to riješi“.

Dodao je da BiH mora razmišljati o evropskom i euroatlanskom putu, „što znači da BiH mora biti jedinstvena sa svim obilježjima i atributima države BiH“.

Mehanizam koordinacije

Radončić je rekao da se neformalno susreo s predsjednikom HDZ-a. Dodao je kako će iduće sedmice biti održan oficijelni susret s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Čović je rekao kako nije bilo riječi o mehanizmu koordinacije. I on je izrazio nadu da će sljedeće sedmice biti održan sastanak koalicionih partnera u FBiH.

Kazao je kako je uvjeren da će pitanje mehanizma koordinacije biti riješeno na sjednici Vijeća ministara BiH.

Rekao je da nema razloga da BiH ne ubrza evropski i euroatlanski put, ali da je potrebno vratiti povjerenje među političkim partnerima.

Izetbegović je ranije u ponedjeljak kazao kako ga je Čović obavijestio o susretu s Radončićem.

"Čut ćemo se i raditi na tome da se prevaziđu nesporazumi koji su bili među strankama te da se ide dalje u stabilizaciju prilika",  istakao je Izetbegović, a javlja Patria.

"Smatram da je odnos SDA, SBB-a i HDZ BiH veoma važan te da treba prevazići neke emocije i dalje raditi na stabilizaciji koalicije i prilika u FBiH", rekao je Izetbegović.

Izetbegović i Čović nisu imali nijedan susret od 29. jula. Nakon što je Izetbegović 31. jula održao sastanak sa Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu gdje je postignut dogovor o mehanizmu koordinacije te je potpisano Pismo namjere MMF-a, Čović je uputio oštre poruke, navodeći da je izigran te da Izetbegović nije ispoštovao dogovor.

Pokušaj da se održi sastanak Čovića i Izetbegovića u Konjicu nekoliko dana poslije je propao jer se Čović nije pojavio. Izetbegoviću, koji ga je čekao 40 minuta, poručio je da je riječ o nesporazumu. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.