Radončić: Glavnoj tužiteljici Gordani Tadić prijete smrću

Radončić je poručio da sigurnost tužiteljice Tadić (u sredini) ne smije biti ugrožena (Fena)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je danas da je glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić dobila prijetnje smrću, prenose bh. mediji saopćenje Radončićevog Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

“Zato sam danas nervozan. Ne možemo živjeti u zemlji gdje možete da potpuno nesankcionirano prijetite glavnoj tužiteljici i njenoj porodici. To se radilo i mojim sudijama, i u prvom i u drugom postupku im se prijetilo da će im sve pobiti i niko to nikada nije istražio”, naveo je Radončić.

“Ako imamo danas situaciju da se prijeti porodici glavne tužiteljice, onda ovo postaje zemlja koja ne dozvoljava da oni koji su se godinama educirali budu dobre sudije i tužitelji, da budu dobri policajci. Ako njima ne dozvoljavamo da rade, pa šta da mi očekujemo od ovog društva?”, upitao je.

Potvrdio je i da je zvao direktora za Koordinaciju policijskih tijela i tražio od njega da pojača zaštitu i tužiteljice Tadić i njene porodice, te dodao da je to tražio i od direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Novalić i afera ‘Respiratori’

“Ono što možemo sigurno reći je da njena sigurnost ne smije biti ugrožena. Poziv političara na linč bilo koje pravosudne osobe je nešto što odbacujem”, kazao je Radončić.

Govoreći o procesuiranju premijera bh. entiteta Federacija BiH Fadila Novalića i drugih u aferi “Respiratori”, Radončić je naveo da su “odbrana i Tužilaštvo dvije ravnopravne strane pred sudom i to ne treba komentirati”, prenosi Klix.

“Prvi sam rekao da treba dozvoliti premijeru da se brani sa slobode, znajući koliko to može usložniti situaciju u Vladi Federacije BiH. S druge strane, nedopustivo je, ako neko misli da će jedan eklatantan kriminal, gdje je neko pokrao i uništio 10,5 miliona konvertibilnih maraka (gotovo 5,3 miliona eura) pomoći – i to su radile nekompetentne ličnosti i firme, gdje oprema ne samo da je pogrešna nego i opasna po građane – da se taj neko treba izvući na bazi političke bitke, odnosno da je istraživanje korupcije udar na jedan narod”, istakao je Radončić.

Izvor: Agencije