Radomir Antić: Partizan prolazi kroz veliku krizu

Messi je najbolji igrač svijeta, tvrdi poznati fudbalski trener Antić (EPA)

Reprezentacija Srbije ostavila je pre svega povoljan utisak i izborila dobar rezultat 1:1 u gostima kod Portugala na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, istakao je nekadašnji selektor Srbije Radomir Antić.

On smatra da je fudbalska selekcija Srbije dobila pravog vođu tima u Dušanu Tadiću, koji je potvrdio kvalitetne igre iz Ajaxa u reprezentaciji. Prema Antićevom mišljenju, raspored koji je odredio da će Srbija gostovati kod Ukrajine, 7. juna u narednom kolu grupe B, ne može biti minus za ovaj tim, jer će on kada se bude odlučivalo o prolazu na Euro igrati odlučujuće utakmice kao domaćin.

Antić, proslavljeni stručnjak, koji je poznat po tome što je jedini kao trener vodio tri španska velikana Real, Barcelonu i Atletico, uživa u Madridu, odmarajući se u krugu porodice. Podsjetimo, igrao je za Partizan, sa kojim je osvojio titulu prvaka Jugoslavije 1976, Fenerbahce, Zaragozu i Luton Town.

Trenersku karijeru počeo je u Partizanu, gdje je kao pomoćnik bio dva puta uzastopno šampion bivše države (1986. i 1987), dok je sa madridskim Atleticom 1996. osvojio duplu krunu u Španiji. Trenirao je i Zaragozu, Oviedo, Celtu (Španija), te Shandong Luneng i Hebei China Fortune (Kina). Zanimljivo je da je Antić veoma cijenio igračke kvalitete selektora BiH Roberta Prosinečkog, te ga je angažovao kada je bio trener Reala i Ovieda. Sa reprezentacijom Srbije sudjelovao je na Mundijalu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

U intervju za Al Jazeeru Antić je govorio o fudbalskoj reprezentaciji Srbije i ostalim timovima iz regije u kvalifikacijama za EP, završnici Lige nacija i Lige prvaka, nastupu srbijanskih timova u evropskim kupovima, kao i ličnim planovima.

Kako komentarišete gostujući remi Srbije protiv aktuelnog prvaka Evrope Portugala na startu kvalifikacija za EP?

– Utisak je povoljan, a reprezentacija je našla pravog vođu tima u Tadiću. On je potvrdio odlične igre iz Ajaxa u selekciji Srbije. Bilo je okolnosti koje su uticale na rezultat. To je povreda Cristiana Ronalda, koji je ranije napustio igru, a ovaj put ne bih govorio o spornom penalu.

Da li Srbiji odgovara što gostuje kod Ukrajine, 7. juna?

– Za Srbiju ne može biti minus što će igrati kasnije kao domaćin odlučujuće utakmice o plasmanu u grupi. Novi sistem kvalifikacija daje više mogućnosti svakome da se plasira na prvenstvo Evrope. Postoje realne šanse za Srbiju, reprezentacija je izgradila stabilnost i deluje kao ekipa. Tadić je sazrio kao igrač, dok je golman Marko Dmitrović bio najbolji pojedinac u utakmicama protiv Nemačke i Portugala. Bravuroznim paradama sačuvao je mrežu i doprineo nerešenim rezultatima u oba meča.

Jesu li rezultati drugih reprezentacije iz regije na startu kvalifikacija za Euro očekivani?

– Bosna i Hercegovina je propustila šansu da savlada Grčku, jer je poslije vodstva od 2:0 meč završio 2:2. Iznenadilo me da je BiH, koja ima iskusnu ekipu sa Džekom i Pjanićem, koji prednjače u kvaliteti, ispustila veliku prednost. Hrvatska je dobila Azerbejdžan sa 2:1, da bi izgubila od Mađarske. Ambijent u kojem je Mađarska dočekala Hrvatsku primer je za navijače kako treba bodriti državni tim. Mađari sve više ulažu u fudbalsku infrastrukturu, a igrali su protiv Hrvata u izvanrednoj atmosferi koja je bila dodatni motiv za pobedu.

Visok poraz Crne Gore od Engleske 1:5 kod kuće je iznenađujući, mada Englezi imaju jak tim. Slovenija i Severna Makedonija odigrale su nerešeno.

Može li se BiH plasirati na Euro?

– Verujem da BiH može otići na EP, realno poseduje potreban kvalitet. Zadnji nerešen rezultat protiv Grčke ne bi smeo poljuljati samopouzdanje u reprezentaciji da bi prošla dalje.  

Kakve su šanse ostalih timova iz regije da se kvalifikuju na prvenstvo Starog kontinenta?

– Teško je zaista predvideti kako će se kvalifikacije odvijati. Svakako da Hrvatska ima autoritet koji je ostvarila osvajanjem srebrne medalje na SP-u. Poseduje takođe iskustvo da nadoknadi propušteno u utakmici sa Mađarskom i plasira se na EP.

Da li ste nezadovoljni ispadanjem Srbije u prvom krugu Mundijala u Rusiji?

– To pripada prošlosti. U Srbiji se nisu pravile detaljne analize o učinku na SP-u. Mogli su se izvući zaključci iz prošlosti, no nastavljene su rasprave o neuspehu na Mundijalu. Polemika je glavna stvar kada je u pitanju srpski fudbal. Ona mu svakako šteti, ali ja živim u Madridu i teško mogu biti u situaciji da na pravi način izrazim stav. Daleko sam od tih dešavanja da mogu dati potpunu ocenu.

Šta mislite o povećanju broj učesnika Mundijala 2022. godine u Kataru sa 32 na 48 reprezentacija?

– Već sada je jasno da će na predlog predsednika FIFA Infantina na narednom SP-u igrati 48 reprezentacija i da će Katar sa dve-tri susedne države podeliti njegovu organizaciju. UEFA najavljuje da će se utakmice Lige šampiona igrati vikendom umesto tokom sedmice. To je pravac koji sledi evropski fudbal. Kalendar takmičenja je težak za igrače jer se utakmice igraju stalno.

U Španiji su tri kluba ostvarila rekordne budžete ove sezone. Nakon što je Real izgubio sve šanse za trofej u tri takmičenja, priča se samo o velikim pojačanjima za koja se spominje cifra od 200 miliona eura. Samo u Atleticu je bilo 50 povreda igrača koje se mišićne prirode, što ukazuje na ogromnu iscrpljenost fudbalera.

Ko je favorit za osvajanje Lige nacija, u kojoj će se u polufinalu sastati Portugal – Švajcarska i Holandija – Engleska?

– Nema favorita i sve četiri reprezentacije mogu biti pobednik ovog takmičenja. Holandija se polako vraća u vrh evropskog fudbala, kao i tim Ajaxa. Ona je izgubila prethodnu kvalifikacionu utakmicu protiv Nemačke 2:3, no ipak je pokazala dobru igru. Portugalci su odigrali dva puta nerešeno sa Ukrajinom i Srbijom, ali ne treba zanemariti da su oni aktuelni evropski šampion. Pod vodstvom selektora Southgatea, Englezi su podigli rejting reprezentacije na veći nivo, dok Švajcarci baziraju igru kao uigran kolektiv na posjedu lopte.

Kako ocjenjujete rezultate ekipa iz Srbije u evropskim kupovima?

– Izlazak u Evropu našim klubovima donosi problem jer zbog bakljada moraju plaćati kazne. Navijači skoro nigde u svetu ne prave više bakljade, ali kod nas se to stalno dešava. Za početak moramo promeniti ponašanje navijača koje klubove košta, tako da se znatno smanji iznos zarađenog od UEFA. U Partizanu su navijači podeljeni u nekoliko grupa. Partizan ima non-stop finansijske probleme, pa je zatražena pomoć države Srbije za dobijanje evropske licence u narednoj sezoni.

Prošle sedmice Nebojša Kosović je napustio Partizan i sada se čeka ko će od fudbalera krenuti njegovim putem. Nažalost, treneri se jako često menjaju, pa ispada kao da su na klackalici. Sve to pokazuje da Partizan prolazi kroz jedan od težih perioda u istoriji kluba.

Šta mislite o izboru Save Miloševića za novog trenera „Crno-belih“?

– Partizan je tražio trenera u svojim redovima. Miloševiću neće biti lako da pronađe način kako da poboljša igru. On je bio dobar igrač, mada je trenutno bez iskustva u trenerskom poslu.

Hoće li Zvezda odbraniti naslov prvaka Srbije?

– Zvezda ima veliku prednost, igra dobro u kontinuitetu i mislim da je već sada sigurno da će biti prvak.

Kome dajete prednost u borbi za naslov Lige prvaka?

– Barcelona i Juventus su rešili pitanje prvaka u Italiji i Španiji, što im može biti prednost u Ligi prvaka. Liverpool se bori za titulu sa Manchester Cityom i više želi biti prvak Engleske nego osvajač Lige šampiona. Manchester United je praktično sa rezervnih 11 igrača izbacio PSG u revanšu i predstoje mu četvrtfinalne utakmice protiv Barcelone, koja igra na tri fronta. Njene šanse da osvoji evropsku titulu zavisiće od toga na koji način će trener koristiti igrače u svakoj utakmici.

Kako vidite dominaciju Barcelone u Primeri?

– Još jednom se pokazalo da je za nadmoć Barcelone ključna razlika u kvaliteti koju donosi Lionel Messi. On je najbolji igrač sveta što je dokazao bezbroj puta na terenu. Dobro se snalazi u ulozi supruga i oca, te ponašanjem van terena može biti ne samo sportski, već i ljudski uzor.

Gdje vam je bilo najljepše raditi kao trener?

– Svugde mi je bilo lepo. Ponosan sam da sam vodio tri velika španska kluba. I u Realu, kao i Barceloni, te Atleticu, pružio sam doprinos unapređenju igre ovih ekipa, te stekao pozitivna iskustva.

Žalite li što sa Srbijom niste otišli dalje od prvog kruga SP-a 2010, na kojem je pobijedila Njemačku sa 1:0, a poražena je od Gane 0:1 i Australije 1:2?

– Bilo je stvari zbog kojih nisam zadovoljan ostvarenim, na šampionatu na kojem su rezultati mogli biti bolji. Međutim, stavljena je tačka na taj Mundijal.

Nedavno niste prihvatili ponudu da preuzmete Fenerbahce. Imate li u planu novi trenerski posao?

– Imam više ponuda, ali moja odluka je da se odmorim. Uživam u krugu porodice i još nisam donio konačnu odluku da li ću raditi opet kao trener u skorije vreme.

Ko je najbolji fudbaler kojeg ste trenirali?

– Fudbal je prvenstveno kolektivna igra u kojoj igrač treba da se prilagodi zahtevima tima. Takođe ne volim porediti fudbalere koji su igrali u različitim vremenima kada se igralo drugačije nego što je slučaj danas.     

Izvor: Al Jazeera