Radojičić: Vode se povlače, vanredno stanje još u Banjaluci

Od ponoći do jutros, nivo Vrbanje opao je za 83 centimetra, a opadanje nivoa Vrbasa iznosi 26 centimetara (Uprava civilne zaštite RS)

U Banjaluci ostaje na snazi vanredno stanje, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

Radojičić je na Facebooku napisao da je jutros stanje bolje nego sinoć, da je u gradu normalno snabdijevanje vodom, a struje nema u dva naselja jer su trafo stanice ugrožene zbog oborinskih voda.

“U Banjaluci je u 21 mjesnoj zajednici prijavljena šteta. I dalje na snazi u Banjaluci ostaje vanredno stanje zbog najavljenih padavina i vodostaja rijeka”, rekao je Radojičić, prenose Nezavisne novine. 

Dodao je da će biti formirane i Komisije za procjenu štete. U Banjaluci nema nastave u školama, ne rade vrtići i da odluka ostaje na snazi na području čitavog grada.

Štab za vanredne situacije i sve vanredne službe nastavljaju rad na terenu i danas se očekuje još jedna sjednica Štaba za vanredne situacije.

Nivo rijeka u opadanju

Glasnogovornik Uprave Civilne zaštite u bh. entitetu Republika Srpska Željko Stojanović rekao je da je hidrometeorološka situacija jutros nešto povoljnija nego protekle noći.

“U rejonu Banjaluke kiša je prestala, pa je ponovo počela da pada, ali nivo rijeka Vrbas i Vrbanja je u opadanju. Od ponoći do jutros, nivo Vrbanje opao je za 83 centimetra, a opadanje nivoa Vrbasa iznosi 26 centimetara i izvan je kote vanredne odbrane od poplava”, naveo je Stojanović.

On je istakao da je značajno da je kompletan rezervni sastav Civilne zaštite grada Banjaluka angažovan u Čelincu, gdje nivo Vrbanje opada, a rijeka Јošavka se još nije izlila.

Stojanović dodaje da je u Prijedoru nivo Sane u porastu i na koti je vanredne odbrane od poplava, koja iznosi 460 centimetara.

“U Novom Gradu vodostaj rijeka Une i Sane raste i proglašen je stepen redovne odbrane od poplava. I u Kostajnici je proglašena mjera vanredne odbrane od poplava, ali nema podataka o značajnijem izlivanju”,  kaže Stojanović.

Izvor: Agencije