Radnik greškom isključio struju u Fukushimi

Najnoviji incident je još jedno podsjećanje na to koliko je opasno stanje nuklearne elektrane Fukushima (EPA)

Operater japanske nuklearne elektrane Fukushima TEPCO priopćio je danas da su, zbog greške jednog radnika koji je pritisnuo pogrešno dugme i isključio struju, pumpe prestale ubacivati vodu za hlađenje oštećenih reaktora, ali se odmah uključio rezervni sistem i incident je završen bez ikakvih posljedica.

Grešku je počinio radnik jer je pogrešno pritisnuo dugme i isključio struju za dio sistema u četiri zgrade gdje su smešteni reaktori, javlja Reuters.

Najnoviji incident je još jedno podsjećanje na to koliko je opasno stanje nuklearne elektrane Fukushima, koja je pretrpjela seriju nezgoda prošle godine.

Štakor isključio struju

Ranije ove godine nuklearka je u ožujku ostala bez struje, a krivac za to bio je štakor dug 15 centimetara, koji je pronađen blizu razvodne električne kutije u elektrani Fukushima, prenosi Tanjug.

TEPCO je nedavno priopćio da su ulili tisuće tona vode u reaktore ove elektrane i nastavlja se s dolijevanjem kako bi ih održali hladnim.

U Fukushimi kažu kako su reaktori sada stabilni, ali da je svakoga dana u njih potrebno dolijevati vodu, kako ne bi ponovo izmaknuli kontroli.

Radioaktivna voda u oceanu

Visoko zagađena voda iz postrojenja kontaminira stotine tona podzemnih voda dnevno, a uz to istječe iz privremenih rezervoara za skladištenje i teče ka moru.

TEPCO do sada nije iznio jasan plan o tome što će učiniti s uskladištenom radioaktivnom vodom.

Japanski dužnosnici su priznali da su se podzemne vode, zagađene radioaktivnim istjecanjem iz Fukushime, počele slijevati u Pacifički ocean ubrzo nakon razaranja te nuklearke u potresu i tsunamiju u ožujku 2012. godine.

Strahovanja javnosti povećalo je nedavno curenje radioaktivne vode iz skladišnih tankova te nuklearke.

Izvor: Agencije