Radnicima Livnice pomoć po 250 eura

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine uplatila je po 250 eura jednokratne pomoći tuzlanskim radnicima koji već 17 dana štrajkuju glađu. Uključit će se, kažu, i u rješavanje radno-pravnog statusa radnika Bosnia Valvesa. Oni, s druge strane, najavljuju da će zamrznuti štrajk čim novac bude operativan.

Poslije 17 dana štrajka glađu, do štrajkača je stigla i delegacija iz Vlade Federacije. U utorak je predsjednik sindikata Osman Sofić putovao u Sarajevo, po najavljenu novčanu pomoć za radnike, ali se vratio praznih ruku. Odbio je potpisati ugovor o pozajmici od 24.000 eura, jer je, kaže, trebao vjerovati na riječ savjetniku entitetskog premijera Suvadu Osmanagiću da taj novac neće vraćati.

“Ali je bio, dakle, nesporazum. Sofić nije stručan da bi mogao razumjeti zakonske stvari. Jedina zakonska stvar koju može Federacija napraviti je na taj način”, govori Osmanagić.

Ipak, u srijedu nije tražio da bilo ko potpiše ugovor, niti je ponovo spominjao pozajmicu. Radnicima je obećao i da će se Vlada Federacije uključiti u rješavanje njihovog radno-pravnog statusa, pa čak i dalje od toga – da imaju projekat za ponovno pokretanje Livnice.

Premijer ne odgovara novinarima

Iznemogli štrajkači glađu na ta se obećanja ne obaziru previše.

“Idemo u pregovore. Pregovaramo da se nađe rješenje našeg radno-pravnog statusa. Šta će poslije toga biti, šta će vlasnik fabrike, u ovom slučaju država, odlučiti o ovoj fabrici, da li će graditi novu, da li će ovdje doći buldožeri, to je manje bitno za nas u ovom trenutku”, ističe Zijad Pirić, jedan od radnika.

“Socijalni partneri, sindikat, poslodavci i Vlada Federacije su, posle četiri meseca pregovora, potpisali Opšti kolektivni ugovor. Kažu, to je važan i svečani trenutak, koji, međutim, nisu želeli da kvare komentarisanjem odluke o povećanju naknada za članove Vlade, ali i situacije sa isplatom jednokratne novčane pomoći za štrajkače glađu iz Tuzle”, javlja iz Sarajeva novinarka Al Jazeere Nataša Kovačev.

Na novinarsko pitanje o naknadama za odvojeni život za ministre i njihove savjetnike, entitetski premijer Fadil Novalić je samo rekao: “Ovo je svečanost.” I otišao.

Vlada Federacije je odlučila da naknade sa pola eura poveća na 150 eura.

Zakonske zavrzlame

Kako je za to rješenje pronađeno znatno lakše nego za jednokratnu pomoć radnicima, ostao je prokomentirati samo predstavnik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović.

“To je još jedan dokaz, neću reći birokratije, već određenih zakonskih zavrzlama, ustavnog uređenja, kantonalne vlade, federalne vlade”, rekao je.

Sličnog su stava i u nevladinoj organizaciji koja prati raspodjelu i trošenje javnih sredstava.

“Postoji zakonska osnova da vi izdašno plaćate i savjetnike, i sekretare, i vozače, da izdašno plaćate premijere, parlamentarce, jer su upravo oni podesili zakonodavstvo za svoj partikularni interes”, izjavio je Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa.

I novi Opći kolektivni ugovor nije razlog za slavlje, kažu u Savezu samostalnih sindikata, jer umanjuje naknade za minuli rad, za praznike i slično. Ipak, tvrde da je u datim okolnostima za radnike najbolje rješenje.

Izvor: Al Jazeera