Oglasi

Radnici u Srbiji najavili generalni štrajk

Policajci, zdravstveni radnici i Sindikat Sloga kažu da imaju više razloga za generalni štrajk od Grčke i Španije.

Nekoliko stotina radnika okupilo se u srijedu u Beogradu na protestnom skupu u znak solidarnosti sa evropskim radničkim sindikatima.

Radnici Srbije iskazali su nezadovoljstvo protiv Vlade Srbije i loše sindikalne politike koja se trenutno vodi, a najavljuju i generalni štrajk.

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić izvještava da je protest dijela sindikata u Beogradu započeo uz zvuke internacionale, koja simbolzira borbu radnika i seljaka. 

Oni se solidariziraju sa evropskim kolegama, a bolji status traže i radnici iz unutrašnjosti Srbije. 

Miša Nikolić, radnik iz Gornjeg Milanovca kaže: „Dosta nam je ropstva, ekonomskog i dužničkog.“

Početak niza radničkih akcija

„Dosta nam je nezadovoljstva. Hoćemo bolju platu, da živimo od nje, hoćemo bolji život da poboljšamo sebi i drugima“, kaže Milica Gavrilović, radnica iz Valjeva.

Na protestu su se okupili policajci, radnici u zdravstvu i Sindikat Sloga.

Radnici kažu da Srbija ima mnogo više razloga za generalni štrajk nego Grčka ili Španija.

Živorad Mrkić iz Sindikata Sloga kaže: „Ovo je početak jednog niza radničkih akcija u Republici Srbiji i nadam se u, skorije vreme, jednom velikom opštem protestu zbog potpune društvene socijalno-ekonomske, pravne i svake druge propasti i sunovrata u ovoj zemlji.“

Sa Trga Dimitrija Tucovića 300 radnika krenulo je u protestnu šetnju ka Vladi Srbije.

Na čelu protestne kolone bio je i tricikl koji je na tom mjestu bio i 27. marta 1941. godine. Tada su radnici rekli „ne“ trojnom paktu.

Kada su stigli do zgrade Vlade Srbije, radnicma su se obratili predstavnici nekoliko sindikata. Oni kažu da se trenutna vlast bavi samo aferama i hapšenjem činovnika.

Težak položaj policajaca

Željko Veselinović, predsjednik Sindikata Sloga kaže: „Sve su to sitne ribe, sve su to izvršioci. A gde su nalogodavci koji su opljačkali preko 50 milijardi evra koje su došle u ovu državu u poslednjih 10 godina?“

Na protestu ispred zgrade Vlade ukazano je i na težak položaj policajaca u Srbiji.

Veljko Mijaijlović, predsjednik Policijskog sindikata Srbije kaže da se „više neće dozvoliti da policajci narušavaju zdravlje zato što nemaju šta da obuju i zato što nemaju sa čime da rade“.

„I neće policajci više da hapse ljude na osnovu vaših političkih pretpostavki“, kaže Mijaijlović.

Sindikalci su zahtjeve za poboljšanjem svog položaja stavili na papir i, po okončanju protesta, predali sindikalne zahtjeve na portirnici Vlade Srbije.

Izvor: Al Jazeera