Radnici s Balkana zajedno protiv Deutsche Telekoma

Za sindikalce je neprihvatljivo to što DT planira masovno otpuštanje radnika u zemljama Jugoistočne Evrope (EPA)

Sindikati iz deset zemalja koji djeluju u sklopu Deutsche Telekoma (DT) sa  sastanka održanog u Zagrebu uputili su poruku upravi te telekom grupacije da će se zajedno suprotstaviti nakani poslodavca da ostvari profit rezanjem materijalnih prava i otpuštanjem zaposlenika.

Predstavnici sindikalnih podružnica u DT-u iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Slovačke i Sjedinjenih Američkih Država, poručili su predsjedniku uprave DT-a Reneu Obermanu da prestane s antisindikalnim djelovanjem i korištenjem dvostrukih mjerila za Njemačku i ostale zemlje u kojima DT djeluje.

Socijalni dijalog

“Multinacionalne kompanije poput DT-a često u matičnim zemljama poštuju socijalni dijalog i radnička prava dok istodobno to ne rade u drugim zemljama, kao što pokazuje i primjer DT-a”, upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon sindikalnog sastanka. 

“DT se u Njemačkoj pokazuje kao socijalno odgovorna kompanija, dok u Hrvatskoj masovno otpušta radnike, u Crnoj Gori ne poštuje kolektivni ugovor, dok u Americi, Engleskoj i Češkoj zastrašuje radnike kako se ne bi učlanili u sindikat”, rekao je Sever Hini.

“Takvo ponašanje traži “multinacionalni odgovor” sindikata, a skup u Zagrebu pokazuje da sindikati iz različitih zemalja nisu međusobni konkurenti već imaju zajednički interes – zaštitu radnika od pohlepe poslodavca”, rekao je Sever. 

Za sindikalce je posebno neprihvatljivo to što DT planira masovno otpuštanje radnika u Hrvatskoj i drugim zemljama Jugoistočne Evrope, u kojima uprkos teškoj privrednoj situaciji kompanija i dalje ostvaruje visoku dobit, a troškove reže otpuštanjem radnika, što ruši i kvalitetu usluge korisnicima.

Sastanak sindikata DT-a organizirale su UNI – Global union, međunarodno sindikalno udruženje koja okuplja 900 sindikata s ukupno 20 miliona članova širom svijeta, te njemačka Zaklada Friedricha Eberta.

Izvor: Agencije