Radnici nikšićkog Metalca u štrajku glađu

Radnici Metalca, propale privatizovane nikšićke fabrike za obradu metala, već dvije sedmice štrajkuju ispred zgrade crnogorske vlade, zahtijevajući isplatu zaostalih zarada, staža i otpremnina.

Nedavno je dio radnika počeo i štrajk glađu, a danas je Unija slobodnih sindikata na protest pozvala i građane, kako bi zajedno iskazali nezadovoljstvo odnosom države prema radnicima. 

Radnicima je prostor pred zgradom crnogorske Vlade zamijenio krevet u pokušaju riješe dugogodišnju agoniju nikšićkog Metalca. Njih 25 počelo je i štrajk glađu.

„Vidite i sami kakvi su nam uslovi i kako se osjećamo. Zaista kao bijeda kada smo pod stare dane morali da se odlučimo da ovdje na pločniku tražimo pravdu u ovoj ojađeloj državi“, žali se radnik Mitar Čurović.

Privatizacija nakon stečaja

Nikšićki Metalac, nekada državna fabrika za obradu metala, privatizovana je 2004. godine nakon stečaja.

Sada stotinu radnika od države traži isplatu 14 zaostalih plata, povezivanje radnog staža za tri propuštene godine i prosječne otpremnine po 11.000 eura.

„Sigurno je da smo tu. Ono što se kaže do kraja života da ćemo izdržati i istrajati u našim zahtjevima“, tvrdi radnik Radisav Jauković.

Sadašnji vlasnik Metalca je privatnik, a državni Investiciono-razvojni fond garantovao je za kredit od milion i po eura, koji su morali i vratiti jer kompanija nije izmirivala obaveze. To fondu daje pravo nad dvije trećine imovine.

„Smatramo da ima indicija da je ovdje u pitanju jedna velika prevara, da institucije ove države nisu pravovremeno prepoznale to i da zbog toga stradaju stotinu radnika i njihovih porodica i da su se odlučili na štrajk glađu. Šesti dan imamo tu situaciju i njihovi zdravstveni parametri su sve ozbiljniji“, upozorava Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Drugi pokušaj za ostvarenje zahtjeva

Danonoćni protest pred Vladom drugi je pokušaj radnika Metalca da ostvare svoje zahtjeve, javlja Al Jazeerina reporterka Milica Marinović, uz podsjećanje kako su to prvi put pokušali u aprilu ove godine.

„Tada su tražili i opstanak proizvodnje u fabrici, od čega se u međuvremenu odustalo. Vlada je tada formirala komisiju za rješavanje problema u Metalcu, no bez rezultata“, javlja Marinović.

Iz Vlade se rijetko oglašavaju i kažu da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti da pomognu.

„Riječ je o privatnoj kompaniji prema kojoj Vlada Crne Gore nema nikakvih obaveza niti je može izdvajati u odnosu na bilo koju drugu privatnu kompaniju“, poručili su vladajući.

Uprkos svemu, to što je Investiciono-razvojni fond Crne Gore vlasnik dijela imovine Metalca, radnicima je, poručuju, dovoljno dobar razlog da ovoga puta ne odustanu od svojih zahtjeva.

Izvor: Al Jazeera