Radnici INA-e traže zaštitu radnih mjesta

Nekoliko stotina radnika naftne kompanije INA, uz podršku radnika Imulonoškog zavoda protestovalo je u centru Zagreba.

Traže očitovanje premijera Zorana Milanovića, a kažu kako hrvatska Vlada mora zaustaviti donošenje štetnih odluka za budućnost INA-e, zaštititi 12.000 radnih mjesta i zabraniti gašenje sisačke Rafinerije.

Naime, iako mađarska kompanija MOL nema većinski paket dionica INA-e, ima upravljačka prava, jer mađarski predsjednik uprave ima odlučujući glas.

Iz Siska u centar Zagreba, bučno tražeći pomoć, stiglo je 300 radnika tamošnje Rafinerije nafte.

Ako je mađarski MOL odluči zatvoriti, kažu, to je kraj za cijeli grad.

 „Nadamo se da ćemo nastaviti raditi. Rafinerija treba raditi. Sisak je bez rafinerije ništa,”, kazao je Al Jazeeri Ranko Novaković, radnik u Rafineriji nafte Sisak.

“Šta nas očekuje u budućnosti? Ne samo nas, nego i grad Sisak, jer cijeli grad ovisi o rafineriji, a i radna mjesta mladih ljudi, naše djece koja moraju negdje raditi”, tvrdi radnik  Tvrtko Orehovac.

Kompanija otpustila veliki broj ljudi

Protest su nastavili pred Vladom, uz podršku radnika svih sektora INA-e koja zapošljava gotovo 12.000 radnika.

Kažu, u zadnje tri godine kompanija je otpustila njih više od četiri  hiljade, a u toku je zbrinjavanje još 300 ljudi.

Premijeru Zoranu Milanoviću poručili su da INA treba biti predvodnica hrvatske privrede, a ne podružnica mađarskog MOL-a.

 „Ako je, a je, čin veleizdaje ugovor strateških partnera nastao u koruptivnim okolnostima, radi čega bivši premijer sjedi u zatvoru, onda je postupanje i nepostupanje hrvatske Vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem jednako čin veleizdaje!”, rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

 „Tražimo da se kao prvi čovjek Vlade konačno očitujete o pitanju INA-e, ali ovaj puta jasno i bez fige u džepu”, zaključila je Maja Rilović, predsjednica Sindikata naftne djelatnosti ‘Inaš’.

Premijer na drugom kraju Zagreba

“Ovo je sedmi prosvjedni skup na kojem radnici INA-e traže konkretnu i izravnu pomoć premijera Milanovića. Bilo je tu i apela i otvorenih pisama. Sada su stigli i pred samu zgradu Vlade, no premijer je na drugom kraju grada, na konferenciji o poticanju izvoza”, izvjestila je Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos, te dodala da radnici četiri mjeseca nisu dobili ni eura plaće, dok država traži strateškog partnera.

“Neslužbeno, ministar gospodarstva sutra se, prije sjednice Nadzornog odbora INA-e, sastaje i s mađarskim i s hrvatskim članovima Uprave, kojima će ponoviti stav Vlade da do zatvaranja rafinerija ne smije doći. Hoće li ga poslušati, znat će se nakon što Uprava – u kojoj prevladavajući glas ipak ima mađarska strana, usvoji strateški plan razvoja kompanije koji je u pripremi“, javila je Kos.

Izvor: Al Jazeera