Radnici Gorenja u štrajku

Sindikati upozoravaju i na strahove zaposlenih zbog investicija Gorenja u Srbiji (Reuters)

Oko 1.000 zaposlenih u tvornici rashladnih aparata slovenskog koncerna Gorenje iz Velenja prekinulo je u srijedu ujutro rad, okupivši se ispred upravne zgrade zbog nezadovoljsta platama i obećanim božićnim dodatkom.

Riječ je o tzv. spontanom štrajku, koji nisu organizirali sindikati, iako ga podržavaju.

Prema zakonu, u Sloveniji je štrajk potrebno najaviti pet dana ranije, inače se smatra kršenjem radne obaveze.

Okupljene radnike, nezadovoljne najavom da će za božićni dodatak ove godine dobiti samo 150 eura, dok im je lani isplaćena božićnica od 250 eura, najprije je pokušao smiriti direktor Franjo Bobinac, ali je izviždan, uz uzvike “Lopovi, lopovi”.

Štrajkači su potom na novu ponudu da im se do kraja iduće sedmice isplati božićnica od 300 eura odgovorili zahtjevom da ponuda bude potpisana, nakon čega bi se bili spremni vratili na posao.

Investicije u Srbiji

Sindikati zaposlenih u Gorenju tvrde da već duže vremena upozoravaju na niske plate zaposlenih u proizvodnji, na što se uprava nije odazivala, te da podržavaju protest radnika iako ga nisu organizirali.

Uz to, upozoravaju i na strahove zaposlenih zbog investicija Gorenja u Srbiji, gdje su zadnjih godina preseljeni neki programi zbog niže cijene rada i ostalih troškova proizvodnje.

Zadnji spontani štrajk koji nisu organizirali sindikati u Gorenju bio je u septembru 2009. godine, zbog zahtjeva zaposlenih da se plata u proizvodnji za puno radno vrijeme poveća 10 posto, na 600 eura neto, na što je uprava kasnije i pristala, a taj se iznos do danas nije mijenjao.

Izvor: Agencije