Oglasi

Radnici Dite bez plata 18 mjeseci

Privatizirana tuzlanska Dita traži novog vlasnika, a radnici, koji demonstriraju mjesec i po, traže da Vlada proglasi stečaj.

Radnici industrije deterdženata Dita iz Tuzle plate nisu primili 18 mjeseci, radni staž im nije povezan tri i po godine, a porezi i doprinosi nisu uplaćeni 40 mjeseci. Vlasnik kaže da za Ditu novca više nema, te da je jedino rješenje u prodaji firme.

Radnici Dite, pred tvornicom su već mjesec i po. Nije ih otjerala ni velika hladnoća. Kažu da to nije štrajk, već mirne demonstracije. Bez plate su godinu i po, i spremni su na sve, izvjestila je reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Raspadaju se i brakovi

"Ima drugih načina i metoda. Ovdje sa mnom su radnici, ali među njima je 68  boraca. Mi se znamo boriti. Sinoć sam rekao na televiziji – hvatat ćemo ih žive", izjavio je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika Dite.

Njihovi problemi počeli su rasti 2009. godine. Za stanje u Diti optužuju sadašnjeg vlasnika, koji je tvornicu privatizirao 2005. godine.

Tadašnji dug od 2,5 miliona eura narastao je na blizu 15 miliona. Broj radnika, od 2005. do danas, pao je sa 360 na 138.

Radnica Emina Busuladžić objašnjava kako su neki od uposlenika morali prodati krave da plate režije, neki su prodavali i namještaj iz kuće, a došlo je i do raspada brakova.

"Imamo četiri ili pet brakova koji su se raspali. Raspali se jednostavno, u pitanju je novac i nervoza“, objasnila je.

Neki od radnika spavaju ispred fabrike.

U jednom šatoru, kako je izvijestila reporterka Al Jazeere, nalazi se svega nekoliko spužvi. Praktično na zemlji, na minus 20 stepeni, nekoliko radnika protekle noći (četvrtak na petak) spavalo je tu i kažu da ne namjeravaju otići sve dok se njihovi zahtjevi ne riješe.

Radnici traže da Vlada proglasi stečaj. Smatraju da bi ponovno mogli pokrenuti proizvodnju.

Zabrinuta i Vlada

Međutim, Vlada ne može proglasiti stečaj privatizirane firme. Za sudbinu radnika su, kažu, zabrinuti. O Diti je raspravljano na posljednjoj sjednici Vlade. Zaključeno je da radnici, vlasnik i Uprava hitno krenu s pregovorima.

Željko Knežiček, resorni ministar Tuzlanskog kantona kaže da se treba naći mogućnost da se radnicima izmire najmanje tri plate.

Knežiček je posredovao u dogovorima o prodaji Dite Beogradskoj Beohemiji. Al Jazeera je dobila uvid u pismo koje je Beohemija poslala ministru Knežičeku, sa otvorenom ponudom za kupovinu Dite.

No, moći će je kupiti, ukoliko Beohemija preuzme trenutne dugove i zagarantira ispunjenje zahtjeva radnika, poručuje čovjek koji je Ditu privatizirao 2005.

"Firma Lora je uložila tamo 10 miliona KM (pet miliona eura). Uslov Beohemiji da uđe unutra je da se isplate radnicima plate, porezi i doprinosi i cijena za taj naš uslov je jedna konvertibilna marka", kaže Haris Abdurahmanović, vlasnik Dite.

Ukoliko ne proda Ditu, Abdurahmanović kaže da će proglasiti stečaj. Sudbina radnika tada bi bila krajnje neizvjesna.

Izvor: Al Jazeera