Radnici Aluminija ispratili Čovića povicima ‘Dragane, lopove!’

Stečaj Aluminija nije opcija, zaključeno je na sastanku predstavnika Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića, održanom u Mostaru.

Prema riječima sindikalnog predstavnika Pere Bebeka, svim radnicima će biti uplaćeni doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

“U nekom dužem razdoblju svi će radnici biti vraćeni na posao. Opcija stečaja nije aktualna”, kazao je Bebek. 

Najavio je i da će se s bankama pregovarati oko kredita koje radnici imaju kod njih. “Verbalnoga napretka ima, a što će biti u praksi, vidjet ćemo”, izjavio je Bebek.

Čovića su pred stranačkom središnjicom pogrdnim povicima prvo dočekali, a zatim i ispratili okupljeni nezadovoljni radnici Aluminija. Pri odlasku iz stranke, bacali su boce na njegov automobil.

Nezadovoljni radnici uzvikivali su “Dragane, lopove”.

Pripadnici specijalne policije i zaštitari koji su bili raspoređeni cijelo vrijeme ispred zgrade HDZ-a BiH priveli su dvije osobe koje su bacali boce na automobil u kojem se nalazio Čović.

Novi sastanak u Aluminiju

“Ili ćemo se vratiti na staro, ili će se krenuti ka rješavanju problema. Mi smo za ponovno pokretanje proizvodnje. To zahtijeva financijska sredstva, ali još ne znamo u kojim količinama”, rekao je sindikalni predstavnik Romeo Biokšić.

Potvrđeno je i da bi se tokom popodneva trebao održati novi sastanak Čovića i predstavnika Sindikata radnika Aluminija s predstavnicima malih dioničara, predstavnicima Vlade Federacije BiH, direktorima Alumunija.

Radnici su odlučili pričekati Čovića pred HDZ-om BiH kako bi im prenio što se dogovorilo.

Prethodno se, tokom dana, Čović u upravnoj zgradi Aluminija sastao sa čelnim ljudima te kompanije, a kad se vratio u stranačku središnjicu, okupljeni radnici su ga dočekali pogrdnim povicima.

Specijalci i zaštitari čuvaju HDZ BiH

Ispred zgrade HDZ-a BiH raspoređeni su pripadnici specijalne policije i zaštitari.

Nedaleko od ulaza u zgradu vijori se zastava Aluminija ispod koje su radnici zapalili svijeće.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije dva dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

Očekuje se da će u poduzeću koje zapošljava oko 900 radnika ovih dana biti pokrenut stečajni postupak.

Izvor: Al Jazeera i agencije