Oglasi

Radnici Aluminija ispratili Čovića povicima 'Dragane, lopove!'

Sindikalni predstavnici potvrdili su da stečaj Aluminija nije opcija te da će radnicima biti uplaćeni doprinosi.

Protest radnika 'Aluminija', Čović obećao da neće biti stečaja

Stečaj Aluminija nije opcija, zaključeno je na sastanku predstavnika Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića, održanom u Mostaru.

Prema riječima sindikalnog predstavnika Pere Bebeka, svim radnicima će biti uplaćeni doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

"U nekom dužem razdoblju svi će radnici biti vraćeni na posao. Opcija stečaja nije aktualna", kazao je Bebek. 

Najavio je i da će se s bankama pregovarati oko kredita koje radnici imaju kod njih. "Verbalnoga napretka ima, a što će biti u praksi, vidjet ćemo", izjavio je Bebek.

Čovića su pred stranačkom središnjicom pogrdnim povicima prvo dočekali, a zatim i ispratili okupljeni nezadovoljni radnici Aluminija. Pri odlasku iz stranke, bacali su boce na njegov automobil.

Nezadovoljni radnici uzvikivali su "Dragane, lopove".

Pripadnici specijalne policije i zaštitari koji su bili raspoređeni cijelo vrijeme ispred zgrade HDZ-a BiH priveli su dvije osobe koje su bacali boce na automobil u kojem se nalazio Čović.

Novi sastanak u Aluminiju

"Ili ćemo se vratiti na staro, ili će se krenuti ka rješavanju problema. Mi smo za ponovno pokretanje proizvodnje. To zahtijeva financijska sredstva, ali još ne znamo u kojim količinama", rekao je sindikalni predstavnik Romeo Biokšić.

Potvrđeno je i da bi se tokom popodneva trebao održati novi sastanak Čovića i predstavnika Sindikata radnika Aluminija s predstavnicima malih dioničara, predstavnicima Vlade Federacije BiH, direktorima Alumunija.

Radnici su odlučili pričekati Čovića pred HDZ-om BiH kako bi im prenio što se dogovorilo.

Prethodno se, tokom dana, Čović u upravnoj zgradi Aluminija sastao sa čelnim ljudima te kompanije, a kad se vratio u stranačku središnjicu, okupljeni radnici su ga dočekali pogrdnim povicima.

Specijalci i zaštitari čuvaju HDZ BiH

Ispred zgrade HDZ-a BiH raspoređeni su pripadnici specijalne policije i zaštitari.

Nedaleko od ulaza u zgradu vijori se zastava Aluminija ispod koje su radnici zapalili svijeće.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije dva dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

Očekuje se da će u poduzeću koje zapošljava oko 900 radnika ovih dana biti pokrenut stečajni postupak.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.