Radna večera Mogherini i lidera Balkana 24. maja

Mogherini i balkanski političari razgovarat će na neformalnoj večeri u Briselu (EPA)

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini i šest lidera zemalja zapadnog Balkana sastat će se 24. maja na radnoj večeri u Briselu.

Cilj ovog neformalnog sastanka jest razgovor o situaciji u regionu.

“Visoka predstavnica EU-a i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini pozvala je premijere zapadnobalkanske šestorke na neformalnu večeru, koja će se održati u Briselu 24. maja. Razgovarat će se o situaciji u regionu u svjetlu posljednjih dešavanja i zajednički razmotriti naredni koraci”, izjavila je glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Presjek postignutog

Kocijančič je dodala da će ova večera poslužiti i da se napravi presjek postignutog nakon posjete Federike Mogherini regionu početkom marta ove godine.

Mogherini je ranije rekla da nakon odlaska Velike Britanije iz Unije njena budućnost neće ostati na 27 članova zato što će imati nove zemlje članice.

“Mislim na zemlje Balkana, s kojima pregovaramo o ulasku u EU. Mnogi o tom procesu govore kao o procesu ‘proširenja’. Ja više volim pričati o ponovnom ujedinjenju Evrope”, rekla je ona za torinski dnevnik Stampa u New Yorku odgovarajući na pitanje hoće li Brexit oslabiti Uniju.

Izvor: Agencije