Radikali iz Srbije trebaju biti uhapšeni i poslani u Hag

Vjerica Radeta
Odlukom Mehanizma naloženo je da Jojić i Radeta (na slici) budu uhapšeni i izručeni Hagu (Tanjug)

Žalbeno vijeće Mehanizma za kaznene sudove u Haagu potvrdilo je odluku suca Mehanizma da se članovima Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerici Radeti i Petru Jojiću za optužbe o nepoštovanju suda sudi u Haagu, a ne u Srbiji, kako je ranije bilo odlučeno.

Tom odlukom, koja je u ponedjeljak priopćena iz Mehanizma, odbijena je žalba Srbije podnesena prošlog ljeta na odluku koju je nakon ponovnog odlučivanja 13. svibnja donio novi sudac u tom predmetu Liu Daqun, koji je tada poništio raniju odluku da taj predmet bude ustupljen na suđenje Srbiji.

Istom odlukom, koja je sada potvrđena, naloženo je da Jojić i Radeta budu uhićeni i izručeni Haagu, prenosi Tanjug.

Žalbeno vijeće u obrazloženju odluke konstatiralo je da sudac pojedinac nije počinio nijednu grešku u svojoj odluci.

Prva odluka iz 2018., kojom je bilo odlučeno da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji, poništena je po žalbi “prijatelja tužiteljstva”, koji je isticao da su ključni svjedoci u tom predmetu izjavili kako neće svjedočiti bude li suđenje održano u Srbiji zbog “zabrinutosti za svoju i sigurnost svojih porodica”.

Sud: Zastrašivanje, prijetnje, mito

Dužnosnici SRS-a Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanje suda, odnosno da su zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS-a i pravomoćno presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svjedoka pod pseudonimima W1 i W2, koji su, prema tvrdnjama haškog tužiteljstva, bili pod pritiskom da svjedoče u korist Šešelja i da su za to od SRS-a uzeli novac.

Srbija je prethodno više puta izrazila spremnost za procesuiranje tog predmeta, jamčeći pravičnost postupka i adekvatnu zaštitu svjedoka.

U lipnju 2018. turski sudac Aydin Sefa Akay odlučio je da slučaj bude predan Srbiji i tada je ukinuo nalog za uhićenje Jojića i Radete, koji je bio na snazi od 2015.

Vijeće sigurnosti nije Akayu produžilo mandat u Mehanizmu, a na njegovo je mjesto u prosincu 2018. imenovan Daqun.

Srbija odbila hapšenje i izručenje

Tužiteljstvo u Haagu protivilo se prebacivanju predmeta srpskom pravosuđu i, po njegovoj žalbi, u prosincu 2018. odlučeno je da to pitanje bude ponovno razmotreno.

Srbija je 2015. odbila uhititi i izručiti Jojića i Radetu Haškom tribunalu s obzirom na to da su srbijanski pravosudni organi konstatirali da nema uvjeta za njihovo izručenje, jer ni statut Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o radu Tribunala ni srbijanski Zakon o saradnji s Haškim tribunalom ne predviđaju kazneno djelo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala, po njegovu zatvaranju, 31. studenog 2017., prešao u Mehanizam, suci tog suda zaključili su da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da taj slučaj bude prebačen državi na čijem je teritoriju izvršeno kazneno djelo, a to je Srbija.

Nakon toga sudac pojedinac je zadužen za koordiniranje predmeta i konkretne odluke.

Izvor: Agencije