Radijacija u podzemnim vodama u Fukushimi

Testovi pokazuju da je radioaktivni tricijum prisutan u podzemnim vodama u 10 puta većim iznosima nego što je dozvoljeno (EPA)

Supstance toksične radijacije ponovo su otkrivene u podzemnim vodama ispod oštećene nuklearne centrale u Fukushimi, saopćio je u nedjelju njen japanski operator u posljednjem u seriji incidenata u toj cunamijem pogođenoj centrali.

Tokijska električna kompanija (TEPCO) saopćila je da su testovi pokazali da je tricijum, radioaktivni izotop hidrogena koji se koristi da kazaljke svijetle na satovima, prisutan u podzemnim vodama u 10 puta većim iznosima nego što je dozvoljeno, prenosi Tanjug.

“Prema uzorcima mjerenja od 5. jula detektirali smo rekordni nivo od 600.000 bekerela po litru tricijuma, što je deset puta više od vladinih preporuka od 60.000 bekerela po litru”, naveo je TEPCO u saopćenju.

Kompanija je rekla da nastavlja da ulaže napore da spriječi dalje širenje kontaminacije izvodeći građevinske zahvate i da će i dalje stalno pratiti stepen zagađenja vode, prenio je AFP.

Detekcija toksina

Novo očitavanje radijacije u vodi uslijedilo je nakon što je TEPCO u junu saopćio da je detektirao veoma toksični stroncijum-90, nusproizvod nuklearne fisije, koji može da izazove rak kostiju ukoliko se unese u tijelo, u 30 puta većem iznosu od dozvoljenog.

Tom prilikom zabilježeno je i prisustvo tricijuma osam puta veće od dozvoljenog ili 500.000 bekerela po litru.

Supstance koje su ispuštene prilikom topljenja jezgra reaktora marta 2011. tlo ispod nuklearke nije apsorbiralo nego su one našle put do podzemnih voda. Kako one obično otječu u more to znači da je radioaktivnost našla put do okeana i vjerovatno utiče na podvodni život a na kraju kruga i ljude koji se hrane morskim plodovima.

Zvaničnici TEPCA su prošlog mjeseca saopćili da u morskoj vodi nije zabilježen rast radioaktivnih supstanci iz podzemnih voda.

TEPCO se bori s podužim spiskom incidenata u oštećenom postrojenju više od dvije godine poslije katastrofe koja je primorala da se više od 160.000 ljudi iseli iz svojih kuća u krugu od 20 kilometara oko centrale, a mnogi se još nisu vratili.

Serija sličnih problema s curenjima i nestancima struje u oštećenoj centrali pogađali su postrojenje i u martu i aprilu. Ovi incidenti predstavljaju dodatne udare za kompaniju koja pokušava da uvjeri javnost i vladu da može da riješi problem s curenjima radioaktivne vode iz postrojenja.

Izvor: Agencije