Rade Krunić: Neće biti lako skinuti Juventus sa trona

Rade Krunić ostvario je dječački san prelaskom u redove sedmerostrukog evropskog prvaka Milana (EPA)

Veznjak fudbalske reprezentacije BiH Rade Krunić ostvario je dječački san prelaskom u redove sedmerostrukog evropskog prvaka Milana. Kvalitetne igre 25-godišnjeg veznog igrača prošle sezone u Empoliju, za koji je postigao pet golova i zabilježio šest asistencija u 33 utakmice Serie A, bile su najbolja preporuka rukovodstvu i novom treneru slavnog italijanskog kluba Marcu Giampaolu da angažuje bh. veznjaka koji je potpisao ugovor na četiri godine.

Krunić će zarađivati 1,2 miliona eura po sezoni, dok će Empoli inkasirati osam miliona eura na iznos obeštećenje za transfer. Novi član „Rossonera“ rođen je u Foči, gdje je počeo igračku karijeru u Sutjesci, iz koje je 2013. godine prešao u srbijanski Donji Srem. Dvije godine kasnije zaigrao je za čačanski Borac, da bi od 2015. do polovine 2019. nosio dres Empolija, odigravši 116 utakmica i postigavši 13 golova. Dobre igre Krunića omogućile su mu deset nastupa za A selekciju BiH. Bio je i strijelac vodećeg gola u domaćoj pobjedi bh. tima nad Armenijom sa 2:1 na Grbavici, na startu kvalifikacija za Euro naredne godine.

Mada bh. tim nije zadovoljio želje navijača u prva četiri kola kvalifikacija za šampionat Starog kontinenta i peti je na tabeli grupe J sa 4 boda iza vodeće Italije (12 bodova), Finske (9), Armenije (6), Grčke (4), a ispred Lihtenštajna (0), Krunić je optimista u vezi plasmana na EP. On vjeruje da će bh. tim izboriti prolaz na Euro kroz kvalifikacije. Prema njegovim riječima, zaostatak nije nedostižan, pa Bosna i Hercegovina  ne bi trebala imati problema da ostvari cilj ako pruži maksimum u nastavku kvalifikacija.

U intrervjuu za Al Jazeeru govori o transferu i ambicijama Milana, šansama BiH za plasman na Euro, kvalifikacionim duelima protiv Lihtenštajna i Armenije u septembru, trijumfu Liverpoola u prošlosezonskoj Ligi prvaka, te nastupu bh. timova u evropskim kupovima.

  • Od brojnih ponuda šta je presudilo da pređete u Milan?

– Presudila je želja, još kao dijete želio sam igrati za Milan. Kada je stigao poziv slavnog kluba, nisam mnogo razmišljao i prelaskom u njega ispunio sam san. Jedan od razloga dolaska je i taj što Milan sada vodi Marco Giampaolo, moj prvi trener u Empoliju. On mi je puno pomogao da napredujem u karijeri.

  • Kako je sarađivati sa Giampaolom, pošto ga znate iz Empolija? 

– Kod njega sam igrao najprije prednjeg veznog, a zatim prešao na poziciju centralnog veznog igrača. Nadam se da ćemo imati još bolju saradnju u Milanu. Uprava kluba radi dobar posao i rezultati bi trebali biti bolji. Dovode se dobri igrači, a Paolo Maldini, Zvonimir Boban i Frederico Massara angažuju fudbalere koji će se uklopiti u način igre i zahtjeve novog trenera.

  • Da li će se Milan vratiti u vrh italijanske Serie A i koji je cilj u novoj sezoni?

– Klub želi biti bolje plasiran nego posljednjih sezona. Cilj Milana je plasman u Ligu prvaka. Nekoliko godina nismo se plasirali u elitno evropsko takmičenje i posjedujemo dodatni motiv. Imamo dobru ekipu i nadam se da ćemo ispuniti ambicije.    

  • Može li neko prekinuti dominaciju Juventusa, koji je zadnjih osam godina uzastopno prvak Italije?

– Juventus se dodatno pojačava, izgradio je prepoznatljiv način igre i biće veoma teško da ga neko ugrozi u borbi za titulu. Posljednjih sezona Napoli mu je najviše prijetio u Italiji da ugrozi primat. Volio bih kada bi neko od italijanskih timova prekinuo nadmoć Juventusa. Osim najvećih ambicija u Seriji A, Juventus ima ekipu koja želi daleko dogurati i u Ligi šampiona.

  • Ima li Milan snage za takav podvig u sezoni 2019/20?

– Milan može uraditi takav ili sličan podvig. Ipak, sačekajmo da vidimo kako će ekipa funkcionisati i za godinu- dvije. Moguće je da tada osvojimo titulu.

  • Kako vidite izglede BiH za Euro poslije dva poraza u nizu od Finske sa 0:2 i Italije 1:2?

– Najviše mi je žao prokockanih bodova protiv Grčke, kada smo zaslužili da pobijedimo. Nisam bio na prošlom okupljanju reprezentacije za kvalifikacione utakmice zbog povrede. Protiv Italije teško smo mogli očekivati povoljan rezultat pošto je ona bila veliki favorit u Torinu. Finska je predstavljala teško gostovanje koje je potvrdilo da ne postoje lagane utakmice. Ipak, vjerujem da možemo proći na Evropsko prvenstvo, ako poboljšamo igru tokom svih 90 minuta u narednim mečevima.

  • Šta očekujete protiv autsajdera Lihtenštajna, 5. septembra kod kuće i sa Armenijom, tri dana kasnije u gostima?

– Protiv Lihtenštajna pobjeda ne bi trebala doći u pitanje. Tri boda su imperativ i kod Armenije, koju smo pobijedili na domaćem terenu. Armenci su nezgodna ekipa, što smo vidjeli protiv Grka, pošto su ih savladali 3:2 u gostima.

  • Da li BiH može nadoknaditi bodovni minus za vodećima i proći direktno na prvi EP?

– Mislim da je zaostatak dostižan. Svi će kiksati, a ima još puno utakmica da se igra. Do kraja kvalifikacija preostalo je šest kola i usresredićemo pažnju da što kvalitetnije odigramo. Nadam se da ćemo se plasirati na EP.

  • Koliko je povoljna okolnost za BiH da ima drugu priliku u baražu?

– Moramo iskoristiti jednu od dvije šanse. Vjerujem da ćemo uspjeti u kvalifikacijama kako ne bismo morali igrati baraž. Ako bude potrebno u play-offu su na rasporedu dvije utakmice, u kojima možemo dobro igrati i protiv najboljih.

  • Koje još selekcije iz regije vidite kao učesnike šampionata Starog kontinenta?    

– Realno je da Hrvatska kao viceprvak svijeta ima najveće šanse za plasman. Srbija posjeduje odličan sastav, ali je podbacila protiv Ukrajine (0:5), kao i mi u meču sa Finskom. Srbija je prvim mjestom u C diviziji Lige nacija izborila baraž i lakše rivale, ako ne prođe na prvenstvo kroz kvalifikacije. I nama bi ostala šansa u baražu, mada i teži protivnici pošto smo osvojili prvo mjesto u B grupi Lige nacija. Isto tako moguće je da igramo sa lakšim rivalima ako one selekcije iz B divizije Lige nacija direktno prođu na Euro kroz kvalifikacije. Mislim da će Hrvatska,  BiH i Srbija učestvovati na prvenstvu Evrope.

  • Da li je zlatna medalja Francuske na Mundijalu u Rusiji očekivana?

– Od samog početka prvenstva, Francuska se nametnula kao favorit. To je dobro ukomponovana ekipa u kojoj se zna tačno ko šta radi i uloge igrača. Odigrali su superiorno i kao najbolja ekipa zasluženo osvojili naslov svjetskog šampiona. Pratio sam cijelo prvenstvo. Svaka čast Hrvatskoj na istorijskom podvigu i osvajanju srebrne medalje. Šteta je što nije osvojila titulu, no u finalu je izgubila od kvalitetnije reprezentacije Francuske.

  • Jeste li iznenađeni srebrom Dalićevih izabranika?

– Nisam iznenađen, s obzirom na veliko igračko znanje Hrvatske. Ona je imala najbolji vezni red na Svjetskom prvenstvu, mada je za neke iznenađenje da je kao ekipa sa ovih prostora ostvarila izvanredan uspjeh. Prije prvenstva prognozirao sam da će se Hrvatska plasirati u polufinale, no ona je otišla korak dalje.

  • Ko su najveća razočarenja Mundijala?

– Argentina nije imala sreće jer se u osmini finala sastala sa Francuskom. Ne mogu reći da je razočarala, ali se od nje, kao i Brazila, koji je ispao u četvrtfinalu od Belgije, očekivalo više.

  • A Njemačka, koja je kao branilac naslova sa SP-a 2014, ispala već u prvom krugu?

– Njemačku je zadesila smjena generacija i ona će ponovo igrati zapaženu ulogu na narednim velikim takmičenjima. U kvalifikacijama za prvenstvo Evrope sigurno pobjeđuje i najavljuje nove uspjehe.

  • Može li se Italija vratiti u svjetski vrh?

– Svakako da može. Italija je promijenila ekipu nakon neodlaska na Mundijal. Ima puno kvalitetnih i mladih igrača, što joj je kao fudbalskoj velesili daje nadu za optimizam.

  • Kako komentarišete trijumf Liverpoola u Ligi prvaka?

– Liverpool je zaslužio sve čestitke za trofej. Igrao je najbolje i najkonkretnije, zadobivši moje simpatije. Navijao sam za Liverpool u finalu protiv Tottenhama (2:0). Sa trenerom Jürgenom Kloppom biće jedan od favorita i u ovoj sezoni.

  • Hoće li Juventus osvojiti evropsku titulu nakon 24 godine čekanja?

– Nadam se da mu to neće poći za rukom, mada ima kvalitetan tim. Vidjećemo kakav će rezultat postići.

  • Šta mislite o rezultatima bh. timova u Evropi i njihovim mogućnostima u daljem takmičenju?

– Najviše sam pratio Sarajevo protiv Celtica u prvom pretkolu Lige prvaka. Bh. prvak odigrao je veoma dobro, ali imao je sportsku nesreću da dobije za protivnika iskusniji Celtic, koji je ozbiljna evropska ekipa.

Čuo sam sa prijateljem Miljanom Govedaricom, koji je dao gol u pobjedi Zrinjskog nad Akademijom Pandev. Drago mi je da je Zrinjski prošao i mislim da može parirati Utrechtu. Ako uporedimo holandski tim sa Celticom, on nema snagu škotske ekipe. Utrecht je favorit, ali sve je moguće. Nisam upoznat sa igrama Radnika i Širokog Brijega u Evropskoj ligi, iz koje su ispali. Šteta je što bh. klubovi ne pokazuju veći rezultatski napredak na međunarodnoj sceni.

Izvor: Al Jazeera