Oglasi

Rađanje hemije u svemiru, naučnici uočili 'prvu' molekulu

Prvi put je otkrivena mitska čestica HeH+, koja bi mogla biti prva molekula formirana u svemiru, koja je označila rađanje hemije.
Molekula HeH+ se pojavila u mladoj planetarnoj maglici NGC 7027, čiji su uvjeti odraz primitivnog svemiraEPA - Ilustracija

Naučnici su objavili da su prvi put u svemiru otkrili mitsku česticu nazvanu HeH+, koja bi mogla biti prva molekula formirana u svemiru i koja je označila "rađanje hemije".

Prema općeprihvaćenoj teoriji, svemir je nastao prije 13,8 milijarda godina Velikim praskom.

Bio je ispunjen uniformnim plinom, a činili su ga laki elementi, kao što su vodik i helij, prenosi Hina.

Prema toj teoriji, otprilike 100.000 godina poslije, kada su temperature počele padati, molekula HeH+ formirala se iz atoma helija i protona.

Nestala iz našeg okruženja

Taj prelomni trenutak "prvi je korak u dugoj evoluciji, koja je trajala milijardama godina i, u konačnici, stvorila molekule tako kompleksne kao što je DNK", objašnjava David Neufeld sa Univerziteta "Johns Hopkins" u Sjedinjenim Američkim Državama, koautor studije objavljene u časopisu Nature.

Iako je postojanje molekule HeH+ demonstrirano u laboratoriju 1925. godine, nikada nije bila otkrivena u svemiru.

S razlogom, jer je s vremenom nestala iz našeg okruženja, transformirana u molekule vodika i atome helija.

"Izostanak konačnog dokaza njenog postojanja u međuzvjezdanom prostoru pred astronome je stavljao istinsku dilemu", objasnio je Rolf Gusten sa Instituta Max Planck za Radio Astronomy u Njemačkoj.

Odraz primitivnog svemira

Gusten je glavni autor studije objavljene u srijedu.

Molekula se konačno pojavila u mladoj planetarnoj maglici NGC 7027, čiji su uvjeti odraz primitivnog svemira.

Mitsku molekulu uočila je SOFIA, što je engleska kratica za Stratosfersku zvjezdarnicu za infracrvenu astronomiju (Stratospheric observatory for infrared astronomy), a riječ je o Boeingu 747 preinačenom u leteću zvjezdarnicu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.