Racija i hapšenja u džamiji u Švicarskoj

U džamiji su pronađene još četiri osobe za koje se sumnja da su prekršile švicarske imigracijske zakone (Google Street View)

Švicarske vlasti uhapsile su četiri osobe pod sumnjom da su poticali na nasilje i krivična djela nakon racije u džamiji u sjevernom gradu Winterthuru, saopćio je ured tužitelja u Zurichu.

Kako navode lokalni mediji, sumnja se da je džamija An'Nur povezana s nekim grupama, a nekoliko mladih ljudi koji su je često posjećivali odlazili su da se pridruže oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant.

Tužitelji i policajci također su pretražili kuće troje osumnjičenih u srijedu ujutro, navodi se u saopćenju ureda tužitelja, a krivični postupci su pokrenuti protiv sve četiri osobe.

Racije su uslijedile nakon prijava policiji da je imam prošlog mjeseca pozivao na ubistvo muslimana koji su se odbili pridružiti zajedničkoj molitvi u džamiji, navodi ured.

Izbjegavanje zajedničkih molitvi

Također se navodi da je imam tražio od vjernika da osude sve one koji su izbjegavali zajedničke molitve.

Imam i tri osobe čiji su domovi pretraženi uhapšeni su i privedeni radi ispitivanja, navodi se u saopćenju, ali se ne kaže za koja su konkretno djela tri osobe osumnjičene.

U džamiji su pronađene još četiri osobe za koje se sumnja da su prekršile švicarske imigracijske zakone.

Ured tužitelja saopćio je da neće objavljivati dodatne informacije, a iz džamije nije odgovarano na zahtjeve za komentar, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije