Raab: Hakerski napadi na državne i međunarodne organizacije

Velika Britanija preduzima niz mjera kako bi odvratila cyber prijetnje, rekao je Dominic Raab (EPA)

Sofisticirane mreže hakera vrše cyber napade na državne i međunarodne organizacije koje reagiraju na pandemiju korona virusa, upozorio je u utorak britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

“Postoje različiti ciljevi i motivacije koji se nalaze iza ovih napada, od prevare, s jedne strane, do špijunaže, ali imaju tendenciju da kradu ogromnu količinu ličnih podataka, intelektualne imovine i širih informacija koji podržavaju te ciljeve”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Šef britanske diplomatije kaže da su ti cyber napadi često povezani s drugim državnim akterima i poručio da očekuje da se ovakvo “predatorsko kriminalno ponašanje” nastavi i razvije u narednim sedmicama i mjesecima.

Opasnost od sjevernokorejskih hakera

Dodao je da Velika Britanija preduzima niz mjera kako bi odvratila takve prijetnje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sredinom aprila zvaničnici američke administracije upozorili su na opasnost od sjevernokorejskih hakera, posebno u bankarskom i drugim finansijskim sektorima.

Razlog za upozorenje, koje su zajednički izdali američki State Department, ministarstva finansija i domovinske sigurnosti te Federalni istražni biro (FBI), nije jasan, prenosi Hina.

Sjevernokorejske hakere već duže vrijeme optužuju da napadaju finansijske institucije, a izgleda da se sadržaj objave zasniva na već objavljenim materijalima.

Vladine agencije za sada nisu odgovorile na zahtjeve za komentare, kao ni sjevernokorejska misija pri Ujedinjenim narodima.

Izvor: Agencije