Oglasi

Qureshi: Pojačati mjere protiv vala islamofobije u svijetu

Pakistanski ministar vanjskih poslova je upozorio da je u svijetu prisutan porast netrpeljivosti, diskriminacije, rasizma, govora mržnje.
Qureshi je putem videokonferencije prisustvovao sastanku Alijanse civilizacija Ujedinjenih nacijaEPA

Ministar vanjskih poslova Pakistana Shah Mahmood Qureshi pozvao je na povećanje mjera protiv sve rastućeg vala islamofobije u svijetu, javlja Anadolija. 

Qureshi je putem videokonferencije prisustvovao sastanku Alijanse civilizacija Ujedinjenih nacija (UN). 

Podsjećajući da je UN ciljane provokacije mržnje i nasilja klasificirao kao "protivzakonite", Qureshi je upozorio da je u svijetu prisutan porast netrpeljivosti, diskriminacije, rasizma, govora mržnje i nasilja na osnovu vjerskih uvjerenja. 

Pandemija pogoršava patnju ljudi

Naglašavajući također da treba povećati mjere protiv rastućeg vala islamofobije u svijetu, Qureshi je rekao da treba uložiti napore za miran svijet u kojem različite civilizacije i kulture žive zajedno u skladu s međusobnim poštovanjem. 

Pohvalivši Španiju i Tursku, zemlje koje su sponzori Alijanse civilizacija, Qureshi je rekao kako je strah od pandemije COVID-19, koji potiče na rasizam, pokazao koliko je i islamofobija duboko ukorijenjen problem u svijetu. 

Prema riječima Qureshija, u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i regiju iz koje dolazi, globalna epidemija pogoršava patnju ljudi zbog negativnih vjerskih stereotipa. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.