Quebec zabranio vjerske simbole radnicima javnog sektora

Za Zakon 21 glasala su 73 zastupnika Skupštine Quebecka, dok ih je protiv bilo 35 (Reuters)

Kanadska provincija Quebec usvojila je kontroverzni zakon kojim se brani nekim uposlenicima javnog sektora da nose vjerske simbole tokom radnog vremena, što je izazvalo velike kritike boraca za građanska prava i muslimanskih grupa.

Dugoočekivani Zakon 21, za koji su glasala 73 zastupnika u dijelu Kanade gdje se većinski govori francuski jezik (protiv je bilo 35), odnosi se na uposlenike javnog sektora koji su na pozicijama prosvjetnih radnika, sudija i policajaca, ali se izuzimaju trenutni uposlenici vlade i gradskih službi.

Ako radnici ne budu poštivali zabranu, prijete im “disciplinske mjere”, koje nisu objašnjene.

Kada je riječ o prosvjetnim radnicima, lokalni mediji javljaju kako samo onima koji su zaposleni poslije 28. marta neće biti dozvoljeno da nose vjerske simbole.

No, ako radnici zaposleni prije 28. marta žele napredovati u poslu, neće im se dozvoliti da nose vjerske simbole.

Vlasti u Quebecu godinama pokušavaju zabraniti nošenje vjerskih simbola u javnom sektoru kako bi učvrstile sekularno društvo.

Zakon je ‘politika straha’

Simon Jolin-Barrette, ministar imigracija Quebeca, navodi kako je “legitimno da nacija Quebeca odluči u kojem obliku se provodi sekularizam na njegovoj teritoriji i njegovim institucijama”.

Nije jasno kako će se zabrana provoditi.

Grupe koje se bore za građanska prava i muslimanske grupe najavili su borbu protiv zakona na višim instancama, tvrdeći da on izaziva “politiku straha”.

“Predat ćemo žalbu na zakon. Mislim da će Zakon 21 nanijeti nepopravljivu štetu zajednicama Quebeca”, smatra Mustafa Farooq, izvršni direktor Nacionalnog vijeća kanadskih muslimana, te dodaje kako će organizacija tražiti sudsku blokadu zakona, za koji kaže da je “recept za politiku straha”.

Muslimanska asocijacija Kanade također je odbacila zakon i navela kako će muslimanke biti “nepravedno postavljene za mete” i da će doći do “daljeg jačanja islamofobije”.

Izvor: Agencije