Oglasi

Qatar Petroleum želi investirati 20 milijardi dolara u SAD

Ministar energetike Saad al-Kaabi želi inostrane partnere za gradnju novih LNG terminala do sredine 2019.
Saad al-Kaabi, izvršni direktor QP-a, kaže da će mnogo uložiti u SADNaseem Zeitoon/Reuters

Qatar Petroleum (QP) želi investirati najmanje 20 milijardi dolara u Sjedinjene Američke Države, saopćio je izvršni direktor ove kompanije, nakon što je ova zaljevska država istupila iz OPEC-a, oslobađajući Dohu potencijalnih pravnih rizika u SAD-u.

Saad al-Kaabi, koji drži energetski portfolio najvećeg svjetskog proizvođača prirodnog plina (LNG), takođe je rekao u nedjelju da QP želi svoje strane partnere upoznati s novim LNG terminalima koji trebaju biti izgrađeni do sredine iduće godine.

Dodao je da QP može samostalno završiti projekt, bez podrške međunarodne naftne kompanije, ukoliko ne bude dobrih ponuda.

„Zapamtite moje riječi, ukoliko ne dobijem dobar dogovor, idemo sami“, rekao je Kaabi u intervjuu u svom uredu u Dohi.

Nakon 57 godina članstva...

Katar je 3. decembra da će u novoj godini napustiti OPEC, nakon 57 godina članstva.

Citirajući izvore iz industrije, Reuters je izvijestio da je Kaabi zabrinut da članstvo u OPEC-u može biti kamen spoticanja za ambicije QP-a u SAD-u, gdje imaju jedan od najvećih LNG terminala u svijetu.

Prijedlog američkog zakonodavstva, poznat kao NOPEC (No Oil Producing Exporting Cartels Act) mogao bi izložiti članice OPECA antimonopolskim tužbama u SAD-u, a i predsjednik Donald Trump bio je glasan u kritiziranju OPEC-a, optužujući ih za visoke cijene nafte.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.