Qatar Airways pretrpio ‘znatne gubitke’

Aviokompanija trenutno leti na više od 150 odredišta, navodi se na njenom sajtu (Reuters)

Qatar Airways pretrpio je značajne gubitke u posljednjoj finansijskoj godini, kao direktnu posljedicu regionalnog spora koji je završen progonom aviokompanije, navodi izvršni direktor kompanije Akbar al-Baker.

Katarska aviokompanija izgubila je pristup kad je u pitanju 18 gradova u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu i Bahreinu kada su te zemlje uvele blokadu Kataru prošlog juna, optužujući tu zemlju da podržava “terorizam”.

Katar odbacuje optužbe.

“Povećali smo troškove poslovanja”, rekao je Al-Baker na Eurasia Airshowu u Antaliji, javlja Reuters.

“Dobili smo udarac što se tiče prihoda, pa ne mislimo da će naš rezultat za posljednju finansijsku godinu biti mnogo dobar. Ne želim navesti količinu gubitka, ali on je znatan.”

Zabrana letenja važi za veliki broj letova za zapad i jug Zaljeva, pa aviokompanija mora letjeti dužim rutama, za što je potrebno više goriva, što povećava troškove.

Proširena mreža letenja

U martu 2018. Al-Baker je u intervjuu rekao da će Qatar Airways možda morati od svojih državnih vlasnika tražiti dodatna sredstva ako se blokada nastavi.

“Ne u doglednoj budućnosti, ali ako se blokada dugoročno nastavi, onda će naši dioničari morati dodatno uložiti u kompaniju”, dodao je.

Ipak, i pored izazova uzrokovanih blokadom, aviokompanija je našla alternative i proširila mrežu letenja sa svojim novim međunarodnim partnerima.

Qatar Airways obznanio je 10. aprila da je postignut dogovor sa JetBlue Airwaysom iz SAD-a.

Dvadesetog februara Qatar Airways postao je novi dioničar aviokompanije Air Italy s ciljem da ta kompanija postane održiva alternativa za Italijane.

Kad je riječ o investicijama, Ahmed bin Jassim Al Thani, katarski ministar privrede i trgovine, rekao je 17. aprila da je kompanija investirala 92 milijarde američkih dolara u kupovinu 332 američka aviona.

Al-Baker je također rekao da će, kad Katar bude domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2022, aviokompanija imati mrežu saobraćaja putnika i robe s 250 odredišta.

Aviokompanija trenutno leti na više od 150 odredišta, navodi se na njenom sajtu.

Izvor: Al Jazeera