Qatar Airways peti put najbolji avionski prijevoznik na svijetu

Proglašenje pobjednika obavljeno je na manifestaciji World Airline Awards 2019, održanoj u sklopu Pariskog zračnog festivala (EPA)

Qatar Airways je peti put proglašen najboljim avionskim prijevoznikom na svijetu.

Proglašenje pobjednika obavljeno je na manifestaciji World Airline Awards 2019, održanoj u sklopu Pariskog zračnog festivala.

Drugo mjesto osvojio je Singapore Airlines, treće ANA All Nippon Airways, četvrto Cathay Pacific, a peto Emirates.

Osim što je osvojio nagradu za najboljeg avioprijevoznika svijeta, Qatar Airways je također pobijedio i u kategorijama najbolje business klase, najboljeg sjedišta business klase i najbolje aviokompanije na Bliskom istoku.

Prva kompanija sa pet nagrada

Nagrada za najbolje kabinsko osoblje pripala je Singapore Airlinesu, koji je pobijedio i u kategoriji najbolje prve klase na svijetu, najboljeg prijevoznika u Aziji i i najboljeg sjedišta u prvoj klasi.

„Uzbuđeni smo što smo globalno prepoznati od strane mušterija, o čemu svjedoče ove četiri nagrade. Postavši prva aviokompanija koja je pet puta osvojila priznanje za najbolju na svijetu, ostvarili smo veliko dostignuće. To je nagrada neumornom timu Qatar Airwaysa“, rekao je Akbar Al Baker, izvršni direktor Qatar Airways Groupa.

Qatar Airways je nagradu osvojio uprkos činjenici da se od ljeta 2017. godine suočava s problemima koje je izazvala blokada susjednih zemalja Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, kao i Egipta, zbog koje ne može koristiti zračni prostor tih država, već sve letove prema, i iz Dohe, preusmjerava na zračni prostor Irana.

Izvor: World Airline Awards