Qatar Airways kupio 49 posto udjela u RwandAiru

Qatar Airways krajem prošle godine pristao je kupiti 60 posto dionica novog aerodroma koji se gradi u Ruandi (EPA)

Katarska aviokompanija Qatar Airways pregovara kako bi kupila 49 posto RwandAira, državne aviokompanije iz Ruande, rekao je izvršni direktor firme iz Zaljeva, prenose agencije.

Udio u aviokompaniji iz afričke države proširio bi udio katarske firme u jednom od tržišta koje bilježi najveće širenje u svijetu, te bi potencijalno mogao premostiti restrikcije koje su Kataru nametnule neke arapske države.

“Mi smo teški u pregovorima i nećemo žuriti”, rekao je novinarima u srijedu izvršni čelnik Qatar Airwaysa Akbar al-Baker u katarskoj prijestonici Dohi.

Qatar Airways od ranije je vlasnik udjela u International Airlines Groupu, “roditeljskoj kompaniji” British Airwaysa, te u China Southernu, Cathay Pacificu i LATAM Airlines Groupu iz Čilea.

Spor s arapskim državama

Dionice u nekim firmama Doha je kupila otkad su Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija zabranili Qatar Airwaysu prolazak njihovim zračnim prostorom 2017. zbog regionalnog diplomatskog spora.

Zabrana se ne odnosi na nekatarske kompanije koje lete ka Kataru. Tako bi RwandAir mogao prevoziti putnike iz Afrike kroz zabranjeni zračni prostor do čvorišta državne katarske kompanije u Dohi bez ikakvih restrikcija.

U decembru je Qatar Airways pristao kupiti 60 posto udjela u novom aerodromu koji se gradi u Ruandi.

Izvor: Agencije