Qantas nastavlja letjeti iznad Iraka

Nakon rušenja zrakoplova Malaysia Airlinesa u Ukrajini, brojne zrakoplovne kompanije su naišle na kritike zbog nastavka letova iznad ratnih zona. Neke od njih su pristale promijeniti rute, ali iz australske kompanije Qantas inzistiraju da opasnosti nema.

Obaranje aviona na letu MH17 pažnju javnosti usmjerilo je na aviokompanije i rute kojima lete. Malaysia Airlines i druge kompanije odmah su prestale prometovati iznad istočne Ukrajine.

Ali, pitanje što je s rutama iznad drugih ratnih zona, poput Iraka i Sirije.

Kompanije Emirates i Qantas su partneri, ali njihove uprave imaju različite stavove o prelijetanju Iraka.

Početkom tjedna direktor Emiratesa izjavio je da će njegova kompanija uskoro početi letjeti oko Iraka. Ali, u priopćenju Qantasa navedeno je da ta australska aviokompanija neće.

Nema informacija o riziku

“Nema informacija koje nagoviještaju da se komercijalne letjelice koje prelijeću Irak izlažu riziku, posebno na visinama na kojima mi letimo”, kaže Dick Tobiano, glavni pilot i kapetan aviona A380.

Qantas je ovim razbjesnio mnoge, uključujući predstavnike zaposlenika.

“Kako trenutačno stvari stoje, ljudi ne znaju lete li iznad neke ratne zone. Kompanije im ništa ne govore. Jeftinije je letjeti iznad ratnih zona nego ih zaobilaziti. Takav je slučaj bio s Ukrajinom. Zaobilaženje bi kompaniju koštalo dodatnih 28.000 dolara”, kaže Tony Sheldon iz Sindikata radnika u transportu.

Pitanje je i jesu li putnici spremni platiti više kako bi izbjegli letove iznad žarišta.

“Radije bih potrošio više novca nego letio iznad ratne zone. Mislim da to ne bi trebali raditi”, kaže jedan muškarac.

“Definitivno bih više potrošila, ali samo kad bih bila sigurna da neću putovati iznad ratne zone”, slaže se i jedna putnica.

“Vjerojatno ne bih mislio da je rizik velik i ne bih želio potrošiti više novca”, mišljenje je, pak, drugog muškarca.

Vlade trebaju dati informacije

U Kanadi su se čelnici Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju susreli s predstavnicima svjetskih aviokompanija i raspravljali o opcijama.

Pozvali su vlade da s njima podijele sve informacije koje imaju, ali nisu najavili skorije promjene.

“Potrebne su nam mjerodavne, precizne i dosljedne informacije i odluke vlasti. Naš rad može biti kvalitetan samo onoliko koliko su kvalitetne informacije koje dobivamo”, istaknuo je Jeff Poole iz Organizacije za pružanje usluga u zrakoplovstvu.

Na sastanku nije odlučeno ni o zabrani letova iznad ratnih zona.

“Qantasov avion na letu QF1 poletio je za Dubai, odakle će produžiti prema Londonu. Letjet će preko Iraka. A bi li trebao ići tim putem, tema je žučne rasprave u ovoj zemlji, koja je već izgubila više od 30 državljana kad je oboren MH17. Aviokompanije diljem svijeta suočavaju se sa sličnim dilemama dok odlučuju kuda će njihovi avioni letjeti”, izvještava iz Sydneya reporter Al Jazeere Andrew Thomas.

Izvor: Al Jazeera